Erişilebilirlik

Beyaz Saray IŞİD Stratejisinde Kararlı


Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest
Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest

Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, IŞİD’in Suudi Arabistan’ın Katif kentinde bir Şii camisine düzenlenen bombalı saldırıyı üstlendiği açıklamasını destekleyecek bilgileri olmadığını söyledi.

IŞİD Qatif’teki Şii camisinde 21 kişinin öldüğü, Yemen’in başkenti Sanaa’da da bir cami yakınında düzenlenen ve 13 kişinin yaralandığı bombalı saldırıyı üstlenmişti. IŞİD Suriye ve Irak’ta kontrol ettiği alanlar dışında başka ülkelerde düzenlenen eylemleri üstlense de, bu iddialar doğrulanamıyor.

Josh Earnest, saldırıların incelendiğini söylemekle yetindi.

IŞİD bir süre önce Irak’ın Ramadi kentini ele geçirmişti. Ayrıca Suriye’nin antik Palmira kenti de hafta ortasında cihatçı örgütün eline geçti.

Kaybedilen bölgelere rağmen politikasının arkasında durmaya devam eden Beyaz Saray, strateji değişikliğine gitmeyeceğini bildiriyor. Bu strateji çerçevesinde Amerika, IŞİD’le mücadele eden Irak güçlerine havadan destek veriyor.

Earnest, “Başkan Irak’a muharip asker göndermeyi kesinlikle düşünmüyor” diye konuşurken, bunun nedeninin “Irak’ın geçmişte işgalinden alınan dersler” olduğunun altını çizdi. Amerika, Irak’ı işgali sırasında yalnızca Sünniler’in yoğun olduğu ve bugün çoğu IŞİD’in kontrolü altında bulunan Anbar ilinde bin 300 asker kaybetmişti.

IŞİD’în zayıflatılması hedefi açısından Josh Earnest, Başkan Obama’nın IŞİD’le mücadeleye uzun vadeli strateji olarak baktığını belirtti. Sözcü, yakın geçmişte kaydedilen ilerlemelere rağmen son yaşanan başarısızlığı büyütmemeyi tercih etti ve örgütün önümüzdeki yıllarda önemli kayıplar vereceği öngörüsünde bulundu.

Öte yandan Ürdün’de Dünya Ekonomik Forumu toplantısında konuşan Irak Başbakan Yardımcısı İyad Allavi, Amerika önderliğindeki koalisyonun düzenlediği hava saldırılarının, IŞİD’in ilerlemesini durdurma konusunda başarısız kaldığını savundu. Allavi, hava saldırılarının hiçbir iişe yaramadığını savundu.

Koalisyon uçakları perşembe ve cuma günlerinde Suriye’ye beş, Irak’ın Musul ve yeni IŞİD’in eline geçen Ramadi kentlerine 15 hava saldırısı düzenledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG