Erişilebilirlik

Beyaz Saray'dan 'Basın Özgürlüğü' Vurgusu


Obama yönetimi, 1 Kasım genel seçimlerinin ardından Türk seçmeni kutladı. Seçim sonuçlarını değerlendiren Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest “yeni seçilen parlamento ve yeni hükümetle birlikte çalışmayı arzuluyoruz" dedi ama Türkiye’de medyaya ve gazetecilere yönelik baskıların kendilerini derinden kaygılandırdığını sözlerine ekledi.

Earnest Beyaz Saray’da düzenlediği olağan basın brifinginde, “Ortak siyasi, güvenlik ve refah gündemlerimizi ilerlemek amacıyla Amerika, bir dost ve NATO müttefiki olarak Türkiye’yle yakın eşgüdümü sürdürmeye kararlıdır” dedi, ama ekledi: “Bununla birlikte hükümet karşıtı medya kuruluşları ve gazetecilerin seçim kampanyası sırasında baskı ve gözdağına maruz kalmasından, özellikle bunun hesaplı bir şekilde siyasi muhalefeti zayıflatma amacıyla yapıldığı izlenimini vermesinden derin kaygı duyuyoruz.”

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü tarafından görevlendirilen Uluslararası Seçim Gözlem Heyeti’nin yayınladığı seçim sonrası ön değerlendirme raporuna dikkati çeken Earnest, raporda ‘genel seçimlerin Türkiye’de seçmenlere çeşitli seçenekler sunduğunu, ancak kampanya sürecinin şiddet ve medya özgürlüğüne kısıtlamalardan etkilendiğinin yazılı olduğunu’ hatırlattı.

“Biz hem kamuoyu önünde, hem de özel ortamlarda Türkiye’de basın, ifade ve toplanma özgürlüklerine yönelik kaygılarımızı dile getirdik” diyen Beyaz Saray sözcüsü, Türk yetkililere Türkiye’nin anayasasında belirtilen evrensel demokratik değerlere bağlı kalma çağrısında bulundu.

Ankara’nın Kürtler’le ilişkisinin geleceği sorulan Earnest, seçimlerin üzerinden yalnızca bir gün geçtiğini, hükümetin kurulmakta olduğunu ve seçim sonuçlarının etkilerinin hala değerlendirildiğini söyledi. Earnest önümüzdeki günlerde, “Türk hükümetinin anayasada belirtilen demokratik ilkelere bağlılığını değerlendirmeye devam edeceklerini” kaydetti.

Başkan Barack Obama’nın bu konuyu Antalya’da gelecek hafta yapılacak G20 zirvesinde dile getirip getirmeyeceği sorulan Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, Başkan Obama’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la zirve sırasında özel görüşmesinin beklendiğini, ama bu ziyaretiyle ilgili ayrıntıların daha sonra ortaya çıkacağını söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG