Erişilebilirlik

Beyaz Saray'dan Rusya'ya Uyarı


Beyaz Saray'dan Rusya'ya Uyarı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Rusya’nın nükleer silahlarına 40 adet kıtalararası balistik füze ekleyeceğini açıklaması Beyaz Saray’dan sert bir tepki getirmese de ince bir uyarıya neden oldu.

Soğuk Savaş sonrası yıllarda böyle bir açıklama ciddi bir kaygıya yolaçabilirdi.

Cumhurbaşkanı Vladimir Putin açıklamayı Rusya’nın modernize edilen askeri kuvvetlerinin sergilendiği bir silah fuarında yaptı: “Nükleer güçlerimize 40 adet balistik füze ekleyeceğiz. Bu füzeler en gelişmiş tank savar sistemlerinin bile üstesinden gelebilecek yetenekte olacak.”

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest ılımlı bir açıklama yaptı: “Bu haberleri aldık. Şu anda belirli bir tepkimiz yok.”

Putin’in açıklaması, Rusya’nın Ukrayna’daki politikası sonucunda Amerika’nın Doğu Avrupa ve Baltık ülkelerine asker ve teçhizat konuşlandırması planları konusunda Rusya’nın yaptığı bir uyarıyı izledi. Moskova, bu sevkiyatın tehlikeli sonuçları olabileceği uyarısında bulunmuştu.

Sözcü Josh Earnest Rusya’yı uyardı: “Amerika da kendi güvenliğini, kendi topraklarını ve egemenliğini son derece ciddiye alır. Güvenliğimizi sağlamak için gerekli adımları atmayı sürdüreceğiz.”

Amerika, Putin’in açıklamasından kaygı duyan NATO müttefiklerini savunmaya devam edeceği konusunda güvence verdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Rusya’yı uyardı: “Rusya’nın nükleer savaş tehditleri yersizdir. Bu tehlikeli tehditler istikrara zarar veriyor.”

NATO tehdit nedeniyle ittifak kuvvetlerinin savaşa hazırlık derecesini arttırdı.

Bu hafta Polonya’da NATO’nun hızlı müdahale gücü ilk kapsamlı tatbikatını gerçekleştirdi. Müdahale Gücü, geçen yıl Ukrayna’da yaşanan kriz üzerine oluşturulmuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG