Erişilebilirlik

Beyaz Polisin Aklanmasının Ardından Gösteriler


Ohio eyaletinin Cleveland kentinde, üç yıl önce iki silahsız siyahı vurarak öldüren beyaz polisin dünkü duruşmada suçsuz bulunmasının ardından olaylar çıktı. Gösterilerde 71 kişi gözaltına alındı.

Cumartesi gecesi yaşanan şiddetli gösterilerin ardından Pazar günü nispeten sakin geçti. Cumartesi günü mahkeme, 2012 yılındaki bir araç kovalamacasının ardından siyah bir çifti vurarak öldürmekle yargılanan polis memurunu suçsuz bulmuştu.

Polis memuru Michael Brelo’nun kovalamaca sonunda aracın tepesine çıkarak ön camdan silahsız çiftin üzerine 15 mermi boşalttığı belirtildi. Mahkeme yargıcıysa, kurbanlar Timothy Russell ve Melissa Williams’ın bu 15 mermiyle ölüp ölmediğinin kesinlik kazanmadığını bildirdi. Kovalamaca sırasında 12 polis memurunun silahlarından 137 mermi çıktığı bildirildi.

Dün zanlı polisin serbest kalmasına yol açan karara rağmen Cleveland kentince, Russell ve Williams’ın ailelerine 1’er buçuk milyon dolar tazminat ödendi.

Brelo serbest bırakılma kararına rağmen görevden maaşsız uzaklaştırma cezası aldı. Göreve dönmesi için idar suçlamalardan aklanması gerekiyor. Diğer beş polis memuru da kovalamaca sırasında görevi ihmalle suçlanıyor.

Dünkü yargı kararının ardından Amerika Adalet Bakanı, Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ve Adalet Bakanlığı’nın Sivil Haklar Birimi, davanın yakından izlendiği yönünde açıklamalar yaptı.

Silahsız siyah çiftin üzerine 15 mermi boşaltan polis memuru Michael Brelo dünkü mahkemede aklanmıştı
Silahsız siyah çiftin üzerine 15 mermi boşaltan polis memuru Michael Brelo dünkü mahkemede aklanmıştı

Adalet Bakanlığı, davadaki ifadelerin ve suç delilinin yeniden incelenmeyeceğini, ancak atılabilecek diğer adımların gözden geçirileceğini bildirdi.

Amerika’da beyaz polisin, silahsız siyahlara karşı aşırı güç kullandığı ve ölümlerine yol açtığı olaylar, telefon kameralarının yaygınlaşmasından sonra sıkça göze çarpıyor. Olaylar şiddetli protesto gösterilerine de yol açıyor.

Cleveland’da beyaz polisin siyahları öldürdüğü iki başka olay daha inceleme altında. Geçen yıl 12 yaşında siyah bir çocuk elindeki oyuncak silahı bir başka kişinin “gerçek silah” diye ihbar etmesi sonucu, polis tarafından vurularak öldürülmüştü. Ayrıca kelepçeli siyah bir kadın geçen yıl gözaltında öldü. Uzmanlar Tanisha Anderson’un psikolojik ve kalp rahatsızlıkları olmasından dolayı, gözaltında ölümünü “cinayet” olarak tanımladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG