Erişilebilirlik

Berlin'de Suriyeli Sığınmacılar Zirvesi


Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier geçen ay Berlin'de Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile düzenlediği ortak basın toplantısında
Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier geçen ay Berlin'de Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile düzenlediği ortak basın toplantısında

Almanya Dışişleri Frank Walter Steinmeier'in daveti üzerine düzenlenen konferansa Türkiye dahil 40 ülkeden dışişleri bakanları ve uluslararası yardım kuruluşlarının temsilcileri katılacak

BERLİN- İnsan hakları örgütleri Irak ve Suriye’de yaşanan çatışmalar ve terör örgütü İŞİD’in ilerlemesi nedeniyle son üç yıl içinde beş milyona yakın insanın canlarını kurtarmak için yaşadıkları yerlerden kaçarak, özellikle Türkiye, Lübnan ve Ürdün’e sığındığını vurguluyor. Türk hükümetinin verilerine göre ise 2011 yılından bu yana yaklaşık bir buçuk milyon Suriye vatandaşı Türkiye’ye kaçtı.

Son olarak geçen 19 Eylül’de Berlin’de meslektaşı Frank Walter Steinmeier ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin söz konusu mülteciler için yaklaşık 3 milyar 200 milyon Euro harcadığını ve bu yükü tek başına üstlenemek istemediklerini ifade etmişti.

Lübnan ve Ürdün’de de başta Birleşmiş Milletler olmak üzere Avrupa Birliği ve ABD’nin mültecilere yönelik yeteri kadar yardım etmediği yönünde eleştiriler artıyor. Bu bağlamda ve ayrıca terörle mücadeleye yeterli destek vermediği şeklinde eleştirilen ülkelerin başında ise Almanya geliyor. Gerçi Başbakan Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Steinmeier, son zamanlarda Almanya'nın Kürtlere gönderdiği silahlarlara vurgu yapıyor ama aynı zamanda hemen her ortamda Almanya’nın önceliğinin mültecilere yönelik yerinde insani yardım için finansal destek olduğunu savunuyor.

Steinmeier, meslektaşı Çavuşoğlu ile yaptığı toplantısından sonra da Almanya’nın askeri operasyondan ziyade bölgeyi istikrara kavuşturacak siyasi ve insani girişimlerden yana olduğunu vurgulamıştı. İşte Berlin’de düzenlenen ‘Bölgede İstikrarı Desteklemek-Suriyeli Sığınmacıların Durumu’ başlıklı uluslararası konferans Almanya’nın sağladığı katkının azımsanmayacak denli büyük olduğunu vurgulayarak, bu konudaki angajmanını ispatlamayı da hedefliyor.

Dışişleri Bakanı Steinmeier’in daveti ile düzenlenen konferansa 40 ülkeden dışişleri bakanları ve uluslararası yardım kurumlarının temsilcileri katılıyor. Konferansın eşbaşkanlığını Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiseri Antonio Gutees yürütecek. ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'nın yanı sıra Türkiye konferansa davetli ülkeler arasında bulunuyor.

Konferansa daha önce Türkiye’yi temsilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun katılacağı açıklanmıştı, ancak son olarak Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru'nun katılacağı duyuruldu. Diplomatik kaynaklar Steinmeier'in konferans için hazırladığı öneri paketinde, Batılı ülkelerin Suriyeli sığınmacıların bulundukları ülkelere yönelik uzun dönemli yardım taahhüdü yapmasının birinci sırada yer aldığını aktarıyor.

Ayrıca Türkiye, Lübnan ve Ürdün gibi ülkelerin Suriyeli sığınmacılara kapılarını açık tutmayı sürdürmeleri devam ve buna paralel yaşam koşullarını güçlendirmeleri hedefleniyor.

Söz konusu ülkelere finansal yardım vaad eden Steinmeier’in konferansa katılacak ülkelerin ortak bir deklarasyon imzalamasını da amaçladığı da gelen haberler arasında.

Berlin’in AB’ye ve özellikle Almanya’ya içpolitik nedenlerden kitlesel sığınmacı akınından çekindiğini savunan yorumcular, ülkenin sığınmacıları barındırma konusunda kapasitesinin de kısıtlı olduğunu öne sürüyor. Son iki yılda 70 bin Suriyeli sığınmacıyı kabul eden Almanya, AB ülkeleri arasında en fazla sığınmacı alan ülke konumunda.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG