Erişilebilirlik

Berlin Film Festivali Bu Yıl da İddialı


Berlin Film Festivali Bu Yıl da İddialı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

Cannes ve Venedik ile birlikte sinema festivallerinin üç büyüklerini oluşturan Uluslararası Berlin Film Festivali “Berlinale” 11 Şubat akşamı başlıyor. 21 Şubat’a kadar sürecek festivalde 77 ülkeden 434 film, sinemaseverlerle buluşacak. Festivali 500 bine yakın sinemaseverin izlemesi bekleniyor.

“Altın Ayı” ve “Gümüş Ayı” ödülleri alacak filmleri belirleyecek jürinin başkanlığını Hollywood’un yaşayan efsanevi ismi ABD’li oyuncu Meryl Streep yapacak. Festivalde bu yıl büyük ödül “Altın Ayı” için yarışacak 18 film arasında Almanya, Fransa, İran, ABD, Tunus, Danimarka ve İngiltere'den de yapımlar var.

Geleneksel olarak yarışma dışı olan açılış filmi zengin oyuncu kadrosu ile dikkat çeken “Hail, Caesar!” ABD'li yönetmen kardeşler Joel ve Ethan Coen'in, Josh Brolin, George Clooney, Scarlett Johansson, Frances McDormand, Tilda Swinton, Ralph Fiennes ve başka birçok tanınmış oyuncunun rol aldığı filmi, izleyicileri Amerikan sinemasının “Altın Çağı” olarak tanımlanan 1950’li yıllarda Hollywood kulislerine götürüyor.

Festivalin heyecanla beklenen filmlerinden biri, başrollerini Colin Firth, Jude Law ve Nicole Kidman’ın paylaştığı, Michael Grandage’nin yönettiği “Genius”. “Take Shelter”ın yönetmeni Jeff Nichols’ın yeni filmi “Midnight Special” ve “dogma” ekolünden filmleriyle tanınan Danimarkalı yönetmen Thomas Vinterberg’in yeni filmi “The Commune” da ödül için yarışacak. “Altın Ayı” için aday filmler arasında Filipinli Lav Diaz, İranlı Mani Haghighi ve Rafi Pitts, Boşnak Danis Tanoviç gibi yönetmenlerin imzasını taşıyanlar da bulunuyor. ABD'li yönetmenler Spike Lee'nin “Chi-Raq” ve ve Michael Moore'un belgesel filmi “Where To Invade Next” de yarışma dışında gösterilecek.

Berlinale’yi, Cannes ve Venedik’deki diğer iki dev festivalden ayıran en önemli özelliklerinden biri, siyasi söylemli filmlere ağırlık vermesi. Festivalin bu yıl da doğrudan siyasi bir tavır sergileyeceğini açıklayan Berlinale yöneticisi Dieter Kosslick, filmlerde “mülteci krizinin ve insanların mutluluk arayışı” temalarının öne çıkacağını söyledi.

Altın Ayı’da Türk aday yok

Bu yılki “Altın Ayı” yarışında Türkiye’den film yok. Ama Türk sinemasından yeni ve iddialı eserler gösterilecek. Bunlardan biri festivalin popüler yan programı Panorama Special seçkisine alınan Asıl Özge imzalı “Ansızın”. İlk filmi “Köprüdekiler” ile Türkiye’deki festivallerde büyük ödüller kazanan Özge, şiddeti önceden kestirilemeyen tesadüfi bir olayın insanı kendi zayıflıkları ve korkularıyla karşı karşıya bırakması sonucunda hayatını ve içinde bulunduğu çevreyi sorgulamasını konu alıyor.

Forum bölümünde ise Ahu Öztürk’ün “Toz Bezi” gösterilecek. Film, iki gündelikçi kadının İstanbul'daki hayat mücadelesini anlatıyor. Festivalin çocuk ve gençlik filmlerinin gösterildiği Generation Kplus bölümünde “Kristal Ayı” ödülü için yarışmaya hak kazanan bir film Ümit Köreken'in yönettiği “Mavi Bisiklet”. Hazırlık ve çekim dönemi beş yıl süren “Mavi Bisiklet”, bir çocuğun büyüklerin dünyasında karşılaştığı adaletsizliklere kendince çözüm arayışını naif bir anlatımla beyazperdeye taşıyor.

Yine Generation Kplus’un yarışma bölümüne seçilen bir diğer Türk filmi ise belgesel “Genç Pehlivanlar”. Yönetmen Mete Gümürhan, ailelerinden ayrılıp Amasya'daki yatılı Güreş Eğitim Merkezi'ne yerleşen ve bir gün güreş dalında dünya şampiyonu olmayı hedefleyen çocukların hikayesini işliyor. Generation KPlus bölümünde yarışacak üçüncü Türk filmi Barış Kaya ve Sonar Caner'in yönettiği “Rauf”. Film, Kars’ın bir köyünde yaşayan küçük Rauf’un kendi kapalı dünyasında aşkın sınırsızlığıyla tanışmasının hikayesini anlatıyor.

Türk sineması Berlin Film Festivali'ndeki en önemli çıkışlarını 1964 ve 2010 yıllarında yaptı. Yönetmenliğini Metin Erksan'ın yaptığı “Susuz Yaz” 1964 yılında, Semih Kaplanoğlu'nun “Bal” adlı filmi ise 2010 yılında Berlinale'nın en büyük ödülü olan “Altın Ayı”yı kazandı.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG