Erişilebilirlik

Berlin'de Türkler'den Protesto Gösterisi


Türkiye, Alman Cumhurbaşkanı Joachin Gauck’un Berlin’de 1915 olaylarını anmak için perşembe akşamı düzenlenen ayinde yaptığı konuşmaya sert tepki gösterdi.

Türk Dışişleri Bakanlığı, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un ifadeleri hakkında ‘Türk halkı, Almanya Cumhurbaşkanı Gauck'un bu ifadelerini unutmayacak ve affetmeyecektir.’ şeklinde bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, “Gauck'un, hukuka ve tarihi gerçeklere aykırı şekilde, Türk milletine işlemediği bir suçu isnat etme hakkı yoktur.’ denilen açıklamada, ‘Gauck'un, temsil ettiği insanlar arasında bulunan yüzbinlerce Türk asıllı Alman vatandaşının düşüncelerini yok sayması ibret vericidir. Türk tarihi ve kimliği, Türk-Alman toplumunun ayrılmaz bir parçasıdır. Bu kimliği karalamaya yönelik girişimlere bu toplumun fertleri sessiz kalmayacaklardır” ifadeleri de yer aldı.

Gauck, konuşmasında ‘Ermenilerin kaderi 20. yüzyıla korkunç bir şekilde damgasını vuran kitlesel katliamlara, etnik temizliklere, tehcirlere ve soykırımlara örnek oluşturuyor’ diyerek, ‘Gerçeklerden korkmaya gerek yok. Bizi birbirimizden ayırmış olan ve ayıran şeyleri ancak birlikte aşabiliriz’ cümlesini kullanmıştı. Öte yandan Ankara Federal Meclis’in konuya yaklaşımını da, ‘uyarı’ olarak algılanan sözlerle yorumladı.

Açıklamada, “Önümüzdeki günlerde, 1915 olayları konusunda bir karar tasarısını ele alması öngörülen Almanya Federal Meclisinin, bu tarihi mesele konusunda tarafsız ve yapıcı bir tutum içerisinde olmasını, Türk-Alman ilişkilerine uzun dönem olumsuz yansımaları olacak bir yaklaşım sergilememesini temenni ediyoruz" ifadesi kullanıldı.

Alman Meclisi, 1915 olaylarının ‘soykırım’ olarak tanınmasını öngören tasarıyı dünkü oturumunda görüştü. Birinci Dünya Savaşı sırasında yaşananları ‘soykırım’ olarak niteleyen Federal Meclis, önergeyi daha önceden açıklandığı gibi oylamayarak ilgili komisyonlara gönderdi. Önergelerin komisyonlarda ne zaman görüşüleceği ve meclis gündemine ne zaman geleceği ise henüz belli değil.

Bu arada Berlin Türk Cemaati, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Avrupa Türk Demokratlar Birliği gibi çok sayıda çatı örgütü ve derneğin ‘Soykırım iftiralarına karşı dostluk ve barış buluşması’ adı altında Berlin’de düzenlediği protesto yürüyüşüne polisin verilerine göre 5 bin, organizatörlerin sayısına göre ise en az 10 bin gösterici katıldı.

Alman Cumhurbaşkanı Gauck ve Alman Parlamentosu’nun 1915 olaylarıyla ilgili açıklamalarını pankart ve sloganlarla protesto eden göstericiler, ellerinde Türk bayrakları ile kentin merkezinden, dünyaca ünlü Brandenburg Kapısı’nın önündeki alana kadar yürüdü, gösteri burada yapılan mitingle son buldu.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00
Linki indirmek için

Atatürkçü Düşünce Derneği Berlin Şubesi Başkanı Olcay Başeğmez, Federal Meclis’in 1915 olayları hakkında bir mahkeme gibi karar veremeyeceği ve tavrının Almanyalı Türkleri hayal kırıklığına uğrattığı görüşünde.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG