Erişilebilirlik

Berkin Elvan Davası Savcısı Rehin Alındı


 İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz

Berkin Elvan davasını soruşturan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz İstanbul'daki Çağlayan Adliyesi'ndeki odasında silahlı militanlar tarafından rehin alındı. Olayın sorumluluğunu üstlenen yasadışı DHKP-C örgütü, amacın Berkin Elvan'ın hesabını sormak olduğunu bildirdi

Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz, İstanbul Çağlayan Adliyesi’ndeki odasında silahlı kişiler tarafından rehin alındı. Savcı Kiraz, Gezi Olayları sırasında ölen Berkin Elvan davasını soruşturuyordu. Saldırının sorumluluğunu yasadışı DHKPC örgütü üstlendi.

Örgüte yakın Halkın Sesi adlı internet sitesinde yapılan açıklamada eylemin Berkin Elvan’ın hesabını sormak için yapıldığı belirtildi.

Sitede, militanların eyleme son vermek için beş talep ileri sürdüğü yazıyor. Buna göre; "Berkin Elvan’ı ölümüne neden olan polislerin canlı yayına çıkarak itirafta bulunmaları; bu polislerin Halk Mahkemeleri'nde yargılanmaları; bugün kadar Berkin Elvan için yapılan eylemlere katıldıkları gerekçesiyle haklarında soruşturma açılan, işten atılan, tutuklanan herkes hakkındaki suçlamaların kaldırılması; adliyeden güvenli bir şekilde ayrılmalarının sağlanması" talep ediliyor.

Örgüt: "Taleplerimiz yerine getirilmezse..."

Militanlar, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, ÇHD’den bir avukat, Halk Meclisleri'nden bir kişi, Haziran Şehitleri Aileleri ve TAYAD'lı ailelerden birer isimin yer alacağı heyetle görüşebileceklerini de açıkladı.

Açıklamada, bu taleplerin karşılanmaması halinde TSİ 15.36’da Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın öldürüleceği tehdidinde bulunuluyor. DHKP-C militanları eylemin ardından savcının ağzı kapalı ve kafasına silah dayanmış halde gösteren fotoğrafları sosyal medya hesaplarından paylaştı.

Olayın ardından İstanbul Emniyet Müdürlüğü teyakkuza geçti. Özel Harekat birimleri ve rehine kurtarma birimleri Çağlayan Adliyesi’ne gitti. Savcıların bulunduğu altıncı katı boşaltan polis, operasyon için hazırlık yapıyor.

Geçtiğimiz ay İstanbul’a atanan Savcı Mehmet Selim Kiraz, daha önce Osmaniye’de görev yapmıştı. 14 yıl önce göreve başlayan Savcı Kiraz, Berkin Elvan davası dışında memur suçlarıyla ilgili soruşturmaları yürütüyor.

Saldırganlarla görüşme sürüyor

Eylemcilerin görüşmelerde arabulucu olmasını istediği isimlerden Ümit Kocasakal, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne gitti. Eylemcilerle telefon görüşmesi yapan Halkın Hukuk Bürosu üyesi avukatlarından Şükriye Erden, talepleri İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Vedat Yiğit’le paylaştı.

Militanların taleplerin gerçekleştirilmesi için 15:36’ya kadar süre vermelerine rağmen arabuluculuk görüşmelerinin başlaması nedeniyle bu konuda her hangi bir gelişme yaşanmış değil.

Başbakan Ahmet Davutoğlu da İçişleri ve Adalet Bakanları ile konu ile ilgili bir görüşme yaptı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili: Berkin Elvan’ın ölümü hepimizi üzdü

Saat 16 sularında İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok ile birlikte kısa bir açıklama yapan İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Orhan Kapıcı, eylemin sona ermesi için çalıştıklarını söyledi. Kapıcı, ‘Devletin tüm kurumları gerekli yardımları yapıyor. Eylemin amacı bir soruşturma. Berkin Elvan bizim çocuğumuzdur, kardeşimizdir. Onun ölüm olayı hepimizi üzmüştür. Biz hukukçular olarak soruşturmayı zamanında yapmak zorundayız. Hukukun bize çizdiği sınır içinde bunun failleri bulunmaya çalışılacaktır. Devlet ve emniyet yetkilileri tüm gayreti sarf ettik, sarf edeceğiz. Başka müessif bir hadise olmasın istiyoruz’ dedi.

Eylemcilerin kimliği hakkında bilgi vermeyen Başsavcıvekili Kapıcı, adliyeye girişte güvenlik zaafı olup olmadığının da araştırıldığını söyledi.

Geçtiğimiz ay İstanbul’a atanan Savcı Mehmet Selim Kiraz, daha önce Osmaniye’de görev yapmıştı. 14 yıl önce göreve başlayan Savcı Kiraz, Berkin Elvan davası dışında İstanbul’daki Gezi Olayları sırasında güvenlik güçlerinin neden olduğu yaralamalarla ilgili soruşturmaları yürütüyor.

Geçtiğimiz ay İstanbul’a atanan Savcı Mehmet Selim Kiraz, daha önce Osmaniye’de görev yapmıştı. 14 yıl önce göreve başlayan Savcı Kiraz, Berkin Elvan davası dışında İstanbul’daki Gezi Olayları sırasında güvenlik güçlerinin neden olduğu yaralamalarla ilgili soruşturmaları yürütüyor.

Berkin Elvan'ın babası: 'Savcı serbest bırakılmalı, intikam değil adalet istiyoruz'

Berkin Elvan davasını en yakından takip eden isimlerden biri olan CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Berkin Elvan’ın babasının da eylemden rahatsız olduğunu söyledi. CHP milletvekili, ‘Baba Sami Elvan ile telefonda görüştüm. Sami baba, 'Oğlum öldü ama başka biri ölmesin. Savcı serbest bırakılmalı. Kan kanla yıkanmaz. Berkin Elvan dosyasının savcısı Kiraz'ın rehin tutulması sona ermelidir, biz polislerin yargılanmasını ve adalet istiyoruz, intikam değil’ dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG