Erişilebilirlik

Bebeklere Menenjit Aşısı


Dünya Sağlık Örgütü, MenAfriVac olarak adlandırılan aşının güvenlik ve yeterlilik bağlamında dünya standardında olduğunu ve bir yaşından küçük bebekler içinde kullanılabileceğini açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), aşının Afrika’nın Sahra bölgesinde çocuklar için kullanılması iznini verdi. Son dört senedir çocuk veya gençlere yapılan menenjit aşısı şimdi bebekler için de kullanılacak.

Örgüt, MenAfriVac olarak adlandırılan aşının güvenlik ve yeterlilik bağlamında dünya standardında olduğunu ve bir yaşından küçük bebekler içinde kullanılabileceğini açıkladı.

Aşı, beyin ve omuriliği çevreleyen zarların iltihaplanmasına neden olan bakteriyel bir hastalık olan Menenjit’e karşı kullanılıyor. Amerika Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi, hastalığın bir insanı birkaç saat içinde öldürebilecek güçte olduğunu ve “menenjit kemeri” olarak da bilinen bölgede 450 milyon insanın hayatının tehlikede olduğunu bildirdi. “Menenjit kemeri” olarak bilinen bölge, Batı Afrika’da Senegal’den Doğu Afrika’daki Etiyopya’ya kadar uzanan 26 ülkeyi kapsıyor.

Merkez, yeterince antibiyotik verilse bile her on kişiden biri menenjit hastalığını yenemediğini belirtiyor. Bununla beraber hastalıktan kurtulan her dört kişiden biri de, ya felç yada kör olarak hayatlarını sürdürmek zorunda kalabiliyor. Bunun yanı sıra bir çok hasta da duyma zorluğu da çekebilliyor.

WHO ve PATH sağlık kuruluşlarının ortaklaşa gerçekleştirdiği Menenjit Aşısı Projesi’nin direktörü doktor Marie-Pierre Preziosi, Menenjit hastalığının Afrika kıtasında son yüz senedir büyük bir tehdit oluşturduğunu söylüyor.

Ülkelerin yardım taleplerine, uluslararası sağlık topluluğu bu projeyle yanıt verdi. Dünya Sağlık Örgütü lisanslı bir aşı üretti ve toplu aşılama kampanyaları başlattı. 1 yaşından 29 yaşına kadar olan insanların büyük çoğunluğu, yapılan bu aşı kampanyalarıyla korunma altına aldındı.

Ancak en önemli gelişme, bebeklerin de bu koruma kapsamına alınabilmeleri.
Doktor Preziosi, sağlık örgütünün ciddi bir şekilde hastalığı salgına dönüşmeden durdurmaya ve düzenli bir şekilde kontrol altında tutmaya çalışmadığı taktirde, menenjit en fazla 10 veya 15 yıl içinde büyük bir salgın hastalığa dönüşerek geri döneceğini savundu. Bu nedenle, aşının düzenli olarak yeni doğan çocuklara vurularak buradaki nüfus hastalığa karşı korunabilir ve hastalığın salgına dönüşmesi engellenebileceğini vurguluyor.

Dr. Preziosi, MenAfriVac aşısının menenjit A formuna karşı beş yıla kadar koruma sağladığını söylüyor. Yapılan araştırmalarda da aşının ne kadar uzun süre etki ettiği inceleniyor. Preziosi, aşının herhangi bir yan etkisinin de olmadığını bunun için de son derece güvenli olduğunu söyledi.

Menenjit A, insandan insana geçebilen bir hastalık. Hastalığın yaşayabildiği tek yer insan vücudu. Bu nedenle virüsü taşıyan insanın hapşırması, öksürmesi ve hatta konuşması veya gülmesi durumunda etrafında bulunan insanlara rahatlıkla geçebiliyor.

Menenjit Aşısı Projesi başkanı, dört sene önce çıkarılan aşıyla yaklaşık 217 milyon insanın hastalığa bağışıklık kazandığını ve önümüzdeki birkaç sene içinde de 100 milyon insanın daha aşı olacağını söyledi. Menenjit aşısı “menenjit kemeri” diye adlandırılan bölgede düzenli yapılan aşılardan biri olacak ve yeni doğan bebeklere de aşılanacak.

MenAfriVac aşısının tek dozu bir Amerikan dolarından az. GAVI Birliği aşı masraflarının yarısını karşılarken diğer yarısını da aşının yapıldığı ülkeler karşılıyor. Kamu/özel ortaklığı olan GAVI adlı kuruluş, yoksul ülkelerdeki insanların aşıya erişimini arttırmak için çalışıyor. İlk kitlesel olarak yapılan aşı kampanyasını üstlenen GAVI, sonraki rutin aşılama masraflarını ülkelerin üstlenmesini sağlıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG