Erişilebilirlik

Başkan Obama'ya Destek Oranı Yüzde 42


Başkan Obama'ya Destek Oranı Yüzde 42
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

2014’de Amerika’da kongre ara seçimleri yapılacak. Ancak birçok Demokrat aday Obama aralarına mesafe koymaya karalı görünüyor. Obama’ya gösterilen halk desteği yüzde 42'ye düşmüş durumda. Bu Demokratlar’ın Senato’da çoğunluğu koruma umutlarını zayıflatabilir

Arizona eyaletinde göçmenlik sorununun böldüğü göstericilerden bazıları Orta Amerikalı kaçak çocuk göçmenlere yardım etmek isterken diğerleri şiddetle karşı çıkıyor.

Göçmenlik manşet haber olmayı sürdürürken bile Başkan Obama hala ekonomiye ve Washington’daki siyasi çıkmazın çözümüne ağırlık veriyor: “Ne zaman ve nerede gücüm olursa sizin gibi ailelere yardım için yasal yetkilerimi kullanacağım. Kongre hiçbir şey yapmasa bile bu fırsatı kullanacağım. Elimden geleni yapacağım.”

Obama Cumhuriyetçi kongre üyelerinin başkanlık yetkisini aşırı kullandığı gerekçesiyle hakkında dava açma girişimini de eleştirdi: “Bazıları, ‘Dava açın, yüce divana verin’ diyor. Gerçekten mi? Ne için? Görevimi yaptığım için mi beni mahkemeye verecekler?”

Cumhuriyetçiler Obama’yı Amerika’nın güney sınırında yeterince güvenlik önlemi almamakla suçluyor: “Bu sorunu başkanın kendisi yarattı. Beş buçuk yıldır başkanlık yapıyor. Ne zaman birşeyin sorumluluğunu üstlenecek?”

Obama, Orta Amerikalı çocuk göçmenleri korumak isteyen Kongre üyesi Luis Gutierrez gibi liberal Demokratlardan da baskı görüyor: “Başkanın bütçe talebini desteklemeye hazırım ama önce çocuklar için adaleti uygulayacağımız garantisi vermeliyiz.”

Siyasi uzman Charlie Cook, Obama’nın düşük destek oranlarının Kasım’da Demokratlar için sorun yaratacağı görüşünde: “Ara seçimde bir başkanın destek oranı yüzde 50’nin altında, çalışmasını onaylamama oranı da yüzde 50’nin üzerinde olursa bu partisi için ciddi sorun yaratır.”

Siyasi uzman John Fortier gelecek yıl Cumhuriyetçiler’in hem Temsilciler Meclisi hem de Senato’yu kontrol edebilecekleri görüşünde: “Senato’da çoğunluğu almak için altı sandalyeye ihtiyaçları var. Alma şansları büyük. En az yüzde elli. Temsilciler Meclisi’nde de sandalye sayısını arttırabilirler.”

Ancak Charlie Cook’a göre Başkan Obama’nın ikinci döneminde karşılaştığı sorunlar, yakın tarihte sık görülen bir olay: “Başkanlar altı, yedi, sekiz yıl başkanlık yaptıktan sonra yoruluyorlar ve kötü olaylar birbirini izliyor.”

Obama şimdiden seçim havasına girmiş görünüyor. Ancak kaç Demokrat adayın başkanın yardımını memnunlukla kabul edeceği belli değil.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG