Erişilebilirlik

Başkan Obama'nın 2016 Bütçesi Tartışılıyor


Başkan Obama'nın 2016 Bütçesi Tartışılıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Ekonomik Araştırmalar Komisyonu adlı bağımsız araştırma kuruluşu Başkan Obama’nın önerdiği federal bütçenin iyi niyetle hazırlandığını ancak ülkenin artan borcunu azaltma konusunda çok etkili olamayacağını açıkladı. Kurum bütçenin iyimser tahminlere dayandığını, ancak önerilerin mantıklı olduğunu açıkladı. Ancak Amerika’nın Sesi muhabiri Mil Arcega’ya göre, Washington’daki bölünmüşlük bütçeyi uygulanamaz hale getirebilir.

2000 sayfalık 2016 bütçesi Başkan Obama’nın görevdeki son 2 yılı ve daha sonrası için bir mali yol haritası niteliğinde. Amaç Amerikan ekonomisindeki toparlanmayı sağlamlaştırmak, ulusal güvenliği sağlamak ve orta sınıfa yatırım yapmak.

Ancak bu hedefler ortaya 4 trilyon dolarlık bir bütçe çıkardı.

Bütçede, savunmaya 561, altyapıya 478, savunma dışı harcamalara 526 milyar dolar ayrılırken orta sınıfa yeni vergi indirimleri geliyor ve 2 yıllık üniversiteler ücretsiz hale geliyor.

Ekonomik Kalkınma Komisyonu’ndan Diane Lim, planın övgüyü hak ettiğini, ancak gerçekçi olmadığını savunuyor: “Yatırımlarla ilgili bir sorunum yok. Açıkçası ülkenin uzun dönem ekonomik büyümesi için gerekli yatırımlar yapılmıyor. Ancak bu yatırımları karşılayabilmek için gerçekçi yollar bulmalıyız. Yoksa bunlar asla gerçekleşmez.”

Bütçe gelecek 10 yıl içinde 2 trilyon dolarlık vergi artışı getiriyor. Bu vergilerin çoğu büyük şirketlere ve zenginlere yönelik. Ancak Kongre’nin iki kanadında çoğunluğu oluşturan Cumhuriyetçiler’in bunu kabul etmesi çok mümkün görünmüyor.

Bütçe bu haliyle 2026 yılına kadar ulusal borçta 6 trilyon dolarlık artış anlamına geliyor.

Diane Lim, “Yani 10 ya da 20 yıl sonrasına baktığımızda, 10 senelik bütçe süresinin ötesinde hala sağlık masraflarını nasıl kısacağımızı ve toplam ekonomide yaşlılara verilen sağlık desteğinin nasıl sınırlanacağını çözmüş olmuyoruz” diyor.

Lim’e göre bu, yatırımcıları endişeye sevk edecek çünkü dünyanın en büyük ekonomisinin gücü, mali durumunun iyiliğine bağlı.

Hazine Bakanı Jack Lew da Kongre’deAmerikan ekonomisinin yalnızca sürdürülebilir oranda büyümediğini aynı zamanda diğer ülkelerden daha iyi durumda olduğunu söyledi: “İşin gerçeği özel sektör bu sene 3 milyon kişiye istihdam yarattı. Bu 1990’lardan beri gördüğümüz en iyi rakam. Küresel perspektiften bakarsak tüm ticaret ortaklarımızdan daha iyi durumdayız. Onların çoğu küresel krizin yarattığı krizden kurtulmaya çalışmakla meşgul.”

Önerinin yasalaşması için Kongre’yle Başkan’ın uzlaşması gerekiyor. Lim, iki tarafın ülkenin önünde bulunan pahalı sağlık hizmeti ve emeklilik programlarının durumu ile ilgili anlaşmaya gidecek siyasi iradeyi göstermemeleri durumunda ülkenin ilerlemesinin mümkün olmadığını söylüyor: “Yasanın çok, çok azı geçecek. Bunu garanti edebilirim.”

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG