Erişilebilirlik

Baltimore'dan Soruşturma Raporu Geliyor


Amerika’nın kuzeydoğusundaki Baltimore kenti, gözaltındaki siyah genç Freddie Gray’in ölümüyle ilgili soruşturma devam ederken, yeni barışçı gösterilere sahne oldu.

25 yaşındaki siyah Amerikalı Freddie Gray, 19 Nisan’da, tutuklandıktan bir hafta sonra hayatını kaybetmişti. Gray’in ölümü, Baltimore’da ayaklanmalara yol açtı.

Baltimore emniyeti kendi soruşturma sonuçlarını Maryland eyaleti başsavcısına teslim etti. Soruşturma sonucunda olaya karışan altı polis memuru hakkında suç duyurusu yapılıp yapılmayacağı belli olacak.

Pazartesi gecesi yaşanan şiddet olaylarının ardından Baltimore nispeten daha sakin günler geçiriyor. Emniyet raporunun kamuoyuna açıklanmasının ardından çıkabilecek yeni olaylara karşı kent polisi hazırlık yapıyor. Emniyet yetkilileri, bulgularla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Baltimore’da dün de göstericiler polis şiddetini protesto etmek amacıyla yürüyüş düzenledi. Ayrıca Cincinnati ve Philadelphia kentlerinde de gösteriler oldu, ancak polis trafiği engellemek isteyen kalabalıklara izin vermedi.

Amerika’nın başka kentlerinde de gösteriler olsa da, hafta boyunca Baltimore’da daha büyük eylemlerin yaşanacağı sanılıyor.

Görgü tanıkları, Freddie Gray’in polis tarafından tutuklandıktan sonra nakliye aracına yerleştirildiğini, ancak yasal zorunluluk olmasına rağmen kendisine emniyet kemeri bağlanmadığını söylüyor. Polisler ayrıca Gray’in tıbbi yardım çağrılarını da yanıtsız bıraktı.

Ancak göstericileri çoğu tüm bu eylemlerin ve şiddet olaylarının Freddie Gray’in yaşadıklarına bağlı kalamayacağını, sonuçta bunun en önemli gerekçesinin polisin siyah azınlığa kötü davranmayı alışkanlık edinmesi ve yetkililerin de bu duruma sessiz kalması olduğunu söylüyor.

Göstericiler ayrıca, aralarında Baltimore’un da bulunduğu kentlerde siyahların ekonomik fırsat eşitliğinden yararlanamıyor olmasından rahatsız.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG