Erişilebilirlik

Baltimore'da Gergin Bekleyiş


A
A

Baltimore Emniyeti’nin gözaltında ölen siyah gençle ilgili raporu kent başsavcısına iletmesinin ardından, olaya karışan polislerin yargılanıp-yargılanmayacağı netlik kazanacak. Bu süre içinde yetkililer halka sükunet çağrısında bulundu.

Polis Freddie Gray’in tutuklandıktan bir hafta sonra ölümüyle ilgili raporunu dün başsavcıya iletmişti. Bugünse ayrıntıların açıklanması bekleniyor. Şu ana kadar raporun ayrıntıları açıklanmadı.

Olayın soruşturmasıyla ilgili yürütülen gizlilik, kamuoyunda rahatsızlık yaratmış durumda. Freddie Gray 12 Nisan’da tutuklanmış, 19 Nisan’daysa polis nezaretinde ölmüştü. Gray’in ölüm nedeninin omurilik zedelenmesi olduğu açıklandı.

Baltimore Başsavcısı Marilyn Mosby, Gray’in ölümüyle ilgili kendi soruşturmasını yürüttüğünü açıkladı. Mosby, “Halka adalet sisteminin işleyiş sürecine yönelik sabırlı ve barışçı davranması, güven duyması çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu.

Pazartesi günü şiddetli bir ayaklanma yaşanan Baltimore’da son birkaç gündür düzenlenen gösterilerde olay çıkmadı. Dün de göstericiler, Belediye Başkanı’nın saat 22’den itibaren uyguladığı sokağa çıkma yasağına uydu. Sokağa çıkma yasağının önümüzdeki günlerde de devam etmesi bekleniyor.

Pazartesi şiddet olaylarının artmasının ardından Maryland eyaleti valisi kentte Ulusal Muhafız birliklerini sevk etmişti.

Bugün emniyet raporunun kamuoyuna açıklanmasının ardından yeni gösterilerin patlak verebileceği kaygısına karşı güvenlik kuvvetleri kentte hazır bulunduruluyor.

Freddie Gray’in gözaltında nasıl öldüğü tam olarak hala kesinlik kazanmadı. Gray, 12 Nisan’da polisle göz göze geldikten sonra kaçmaya çalışmış, kısa süren bir kovalamacanın ardından yakalanarak tutuklanmıştı.

Bazı haber organları, Gray’in tutuklanması sırasında yaşanan boğuşmada yaralandığını bildiriyor. Emniyet kaynaklarına dayandırılan Washington Post gazetesi haberinde de, aynı nakil aracına yerleştirilen bir başka tutuklunun, diğer bölmedeki Gray’i duvara sürekli omuz atarken duyduğunu söylediği bildiriliyor. Bu da Gray’in kendisini kasıtlı olarak yaralamaya çalışmış olabileceği izlenimi uyandırıyor.

Omuriliğinin boyun kısmından yüzde 80 oranında zedelendiği yönünde teşhis koyulan Gray’in kendi kendini yaralamaya çalışmış olabileceği iddiaları, Gray’in ailesini ve protestocuları öfkelendirdi.

Baltimore Emniyet Müdürü Anthony Batts, halka soruşturmanın tüm sonuçlarını sabırla beklemesi çağrısında bulundu.

Bununla birlikte Baltimore polisi, Freddie Gray’in araca emniyet kemeri bağlanmadan bindirildiğini doğruluyor. Ancak polisin tutukluları araca emniyet kemeriyle bağlamaları, prosedürel bir zorunluluk.

Son dönemde siyahların polis şiddetine maruz kaldığı yönündeki haberlerin artması, hatta benzer durumların cep telefonlarının video kameralarına kaydedilmesi, kamuoyunda büyük tepkiye yol açtı.

Dün Baltimore’un yanı sıra Cincinnati ve Philadelphia’da da gösteriler düzenlendi. Ancak polis göstericilerin trafiği kapatmasına engel oldu.

Göstericilerin çoğu tüm bu eylemlerin ve şiddet olaylarının Freddie Gray’in yaşadıklarına bağlı kalamayacağını, sonuçta yaşanan eylemlerin en önemli gerekçesinin, polisin siyah azınlığa kötü davranmayı alışkanlık edinmesi ve yetkililerin de bu duruma sessiz kalması olduğunu söylüyor. Göstericiler ayrıca, aralarında Baltimore’un da bulunduğu kentlerde siyahların ekonomik fırsat eşitliğinden yararlanamıyor olmasından rahatsız.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG