Erişilebilirlik

Bakanlar Kurulu Çözüm Sürecini Görüşecek


Ocak ayındaki Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanmıştı
Ocak ayındaki Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanmıştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Dolmabahçe Mutabakatı’na da karşı olduğunu açıklamasına Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’tan karşı hamle ve HDP cephesinden ise tepki geldi. Arınç, Erdoğan’a sevgisini vurgulayarak, hem diyaloğu yumuşatma hem de “Unutmayın bu ülkede hükümet var” sözüyle tavrından geri adım atmama yaklaşımı sergiledi ancak Başbakan Yardımcısı acaba iktidar tavrını temsil ediyor mu merak konusu.

Türkiye’de 21 Mart’ta Nevruz Bayramı ile birlikte Kürt Sorunu’nun çözümünde umut mu, hayal kırıklığı mı yaşanır mı sorumuza karşılık Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eleştirilerine karşı hükümet cephesinden Arınç’ın süreci sahiplenmesi ortaya çıkmıştı. PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Diyarbakır’da açıklanan mektubundan öte Başbakan Yardımcısı’nın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alarak, sürece zarar verilmemesi ve İzleme Heyeti kurulacağı yönündeki sözleri gündemi değiştirmişti. Bu noktada ‘iktidarda çatlak mı?’ sorumuz gündemde iken Erdoğan, çözüm sürecine yönelik çıkışlarına yenisi ekledi ve Dolmabahçe Mutabakatı’nı eleştirdi. Erdoğan’ın; Türkiye’de (kendisi tarafından meşruiyet adresi gösterilen) sandıktan millet iradesiyle çıkmış Meclis’teki HDP ile Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın birlikte açıklama yapmış olmasını dahi eleştirmesi ise dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün yazılı basındaki bu açıklamaları tartışıldığı sırada Bülent Arınç’ın etkinlik programını iptal ettiği iddia edildi. Ancak Arınç, Pazar günü olmasına karşın programından vazgeçmedi ve Ankara’da kameralar karşısına geçmekten çekinmedi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, dün yaptığı açıklamaya bugün de sahip çıktı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sürece eleştirisiyle muhalefete kapı açtığını da kaydetti. “Sayın Davutoğlu’nu kamuoyunda yıpratacak tehlikeye karşı savunurum” diyen Arınç, iktidar çatlağı yorumlarına Erdoğan’ın basın önündeki hükümeti eleştiren açıklamalarıyla neden olduğunu ima etti. Sürece hükümet adına sahip çıktığı yönündeki tavrını koruduğu gözlemlenen Arınç, Erdoğan’a bir yandan sevgisini ifade etti bir yandan da süreçten Hükümet’in sorumlu olduğunu anımsattı:

‘Seçime girerken güçlü bir görüntü, güçlü bir hükümet, güçlü bir karar mekanizmasının olmasını halkımız arzu eder ve bilir. Esasen buna gölge düşürmeye de kimsenin hakkı yoktur. Muhalefetin ekmeğine yağ sürecek hiçbir davranışta hiçbirimiz bulunmamalıyız. Ben bunları söyledim genelde herkes tarafından da çok olumlu karşılandı. Bizim Sayın Cumhurbaşkanı’na sevgimizde, saygımızda hiçbir eksilme olmaz. Yıllardır siyaset arkadaşıyız, 12 yıl başbakanlığımızı yaptı. Çok başarılı bir seçimle de halkımızın seçtiği cumhurbaşkanı oldu. Elbette onun seçimleri, onun gösterdiği yol, verdiği işaret bizim için çok önemlidir. Ama hükümetimizin de sorumluluğu vardır. Hükümetimizin hem Meclis içerisinde denetime karşı, hem de halka karşı bir sorumluluğu vardır. Cumhurbaşkanımızı seviyoruz onun gücünü biliyoruz ama unutmayın bu ülkede bir hükümet var. Bu hükümet seçime girecek, Bu gücümüzün herkes tarafından bilinmesi lazım.”

Gözler Bakanlar Kurulu’nda

Arınç’ın kendisini Başbakan Ahmet Davutoğlu ve hükümeti savunmakla görevli gördüğünü belirterek yaptığı bu açıklamayla birlikte gözler bugünkü Bakanlar Kurulu’na çevrildi.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde Cumhurbaşkanlığı makamı iken Erdoğan’ın talimatıyla Başbakanlık’a devredilen Çankaya Köşkü’nde ilk kez yapılacak Bakanlar Kurulu, Kürt Sorunu’nun çözüm süreci açısından kritik öneme sahip olacak. Bakanlar Kurulu’nda, Erdoğan’ın İzleme Heyeti ve Dolmabahçe Mutabakatı’na karşı çıkışlarına rağmen süreçte nasıl bir yol izleneceğine ilişkin verilecek karar, seçim atmosferini de etkileyecek. Kurul toplantısı sona erdiğinde bu sefer Hükümet Sözcüsü sıfatıyla Arınç’ın neler diyeceği yakından takip edilecek.

‘Erdoğan’ın olumsuz bakışı’ ortada iken hükümetin öncelikli gündem maddesi İzleme Heyeti’ni hayata geçireceği yönünde bir açıklama, Türkiye’de siyaset açısından AKP’de tartışmalı yorumlara da gebe görünüyor.

HDP cephesi Erdoğan’ı hedef aldı

Bu arada HDP cephesinden ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı sürece zarar verdiği gerekçesiyle yapılan eleştiriler geldi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İstanbul-Kazlıçeşme’de binlerce insanın katılımıyla gerçekleşen Nevruz kutlamasındaydı. Geçtiğimiz Salı günkü grup toplantısında “Seni başkan yaptırmayacağız” çıkışıyla doğrudan Erdoğan’ı hedef alan Demirtaş, bugünkü konuşmasında da Dolmabahçe Mutabakatı’nı sahiplendiklerini vurgulayarak, Erdoğan’a seslendi:

"Bizi elinde tuttuğu devlet imkanları ile ezmeye çalışanlara karşı birlik olma zamanıdır. Bu Nevruz ülkede kimin demokrasi istediğini, kimin diktatörlüğe sarıldığını ispatlamıştır. Bakmayın birilerinin her şeye karşı çıktığına, birilerinin ‘tek adam benim, her şey benden sorulur’ dediğine. Evet sen teksin ve tek kalmaya devam edeceksin. Biz milyonlarız, sen teksin. Yalnız olmaya devam edeceksin. Zannetme ki bu dünya sana kalacak. Sultan Süleyman’a kalmadı, sana mı kalacak bu dünya. İşte 7 Haziran çocuklarımızın, torunlarımızın bu vatanda nasıl yaşayacağının belirleneceği gündür. Demokrasiden, barıştan yana hiçbir adım atmayacağız diyorlar. Asla ve asla korkuya, paniğe gerek yok. Ülkeyi yönetenler istemiyor diye savaşacak halimiz yok. Onlar istese de istemese de barışı sağlayacağız. 10 madde olmaz, anadil olmaz diyenler, siz istemeseniz de bu ülkede barış olacak. Biz barışı sizler için yapmıyoruz.”

Bu arada Ankara’daki Nevruz kutlamasında ise HDP Grup Başkanvekili İdris Balüken vardı. Balüken de, “Ey Cumhurbaşkanı seni Aksaray’ın havası mı çarptı seni sultanlık sevdası mı sarhoş etti. Bu şekilde kullandığın cümleler çözümün finaline gelmiş sürece büyük zarar veriyor. Anadilde eğitim ülkeyi böler diyor biz cümleleri tanıyoruz. Bu cümleler senin ağababan olan Kenan Evren’lerden beri kullanılıyor ama bu cümleler bu coğrafyaya kan getirdi, acı getirdi, gözyaşı getirdi. Anadilde eğitim senin lütfun değildir anadilde eğitim ana sütü kadar helal” dedi.

Balüken’den ‘Bekleyeceğiz’ mesajı

Amerika’nın Sesi’, Ankara’da HDP’deki gelecek hamleye ilişkin nabız da yokladı. “Peki Erdoğan’ın istediği yönde İzleme Heyeti oluşturulmazsa ne yapacaksınız?” diye sorduğumuz İdris Balüken, “Öncelikle bu konuda birkaç gün konuşmayacağız. Bekleyeceğiz. Hükümet’in ne yapacağını görmeliyiz” dedi. Balüken, hafta sonu itibariyle Erdoğan’ın açıklamalarıyla ilgili HDP Heyeti olarak Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile bir görüşme olup olmadığı yönündeki sorumuzu da kısa ve net yanıtladı. Balüken, “Hayır henüz görüşme olmadı” yanıtı verdi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG