Erişilebilirlik

Bahçeli 1 Kasım Ertesi Koalisyon Mesajı Verdi


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, seçim bildirgesini tanıttığı toplantıda 7 Haziran sonrasında koalisyon pazarlığına yanaşmadığı suçlamasına karşılık “Türkiye’nin üst üste 1 Kasım’lar yaşamaması için biz sorumluluğa varız” dedi.

MHP, Meclis’teki siyasi partiler CHP ve HDP ardından seçim bildirgesini bugün kamuoyuna Ankara Arena Spor Salonu’na diğer illerden parti teşkilatlarının katıldığı toplantıda açıkladı. Seçim bildirgesindeki ana temasını “Ülkenin geleceğine oy ver” olarak ilan eden MHP’de siyasi, toplumsal ve ekonomik vaatleri Bahçeli kürsüden detaylı bir şekilde yaklaşık 1,5 saatte yazılı konuşma metinden anlattı.

MHP, 7 Haziran’da “Bizimle Yürü Türkiye” demişti ancak şimdi “Sen, Bilirsin Türkiye” sloganıyla son 4 ay içerisinde yaşanan gelişmeleri anımsatarak, seçmenlere 1 Kasım’daki sandık şansını yeniden değerlendirme çağrısında bulunduğunu bildirdi.

MHP, tanıtım toplantısında medyaya basılı halde dağıtmadığı “Huzurlu ve Güvenli Gelecek” başlıklı 268 sayfalık seçim bildirgesini internet sitesinden kamuoyu ile paylaştı. Yazılı bildirgede, MHP’nin 2053 yılı için “Küresel Güç Türkiye Vizyonu” hedefiyle iktidar talebinde bulunduğu ifade edildi.

Devlet Bahçeli 2
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

‘İblis’ benzetmesi

MHP Genel Başkanı Bahçeli, seçim vaatlerini özetlediği ve Nihat Atsız’ın “Kahramanlık” şiiriyle başladığı 25 sayfalık konuşma metninde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP iktidarı sert sözlerle suçladı. Aralık 2013 döneminde kamuoyu gündemine yansıyan yolsuzluk ve rüşvet iddialarını hatırlatan Bahçeli, Erdoğan’a yönelik çok sert sözler ile neden erken seçim sürecine gidildiğini şöyle dile getirdi:

“Erdoğan karanlık bir devrin günah yuvasıdır. Erdoğan demokrasiyle gelip demokratik değer ve kültüre ilk taşı atan, ilk hançeri batıran nankörlerden birisi, belki ilkidir. (Başbakan Ahmet) Davutoğlu ise bu yuvada gözlerini açan, bu yuvada kundağa alınarak irade ve karakter nakli yapıp ruhunu koltuğa değiştiren aciz ve esasen yardıma ihtiyacı olan bir şahsiyettir. Şimdi bu ikili kalkmış millikten bahsediyorlar. Tıpkı İblis’in sevaptan bahsetmesi gibi. Bunlar kalkmış yerlilikten bahsediyorlar. Tıpkı cenaze törenine katılan katilin maktulü övmesi ve ah vah etmesi gibi. Erdoğan sıkıştı mı, işler sarpa sardı mı hemen milliği hatırlamaktadır. Fakat mizaç ve müktesebatına yabancı geldiğinden milliği de yanlış anımsamakta, üstelik bunu da bambaşka bir üslupla aktarmaktadır. Sanıyorlar ki, milli demekle milli olunur. Sanıyorlar ki, Rabia işaretine hapsedilmiş vatan, bayrak, millet ve devlet kavramlarını farklı mahfillerde söyleyince milli kalınır. Yok öyle yağma. Millik; ayakkabı kutularına, para kasalarına, vakıf adı altında kurulan tahsilat ve rüşvet merkezlerine ahlakını rehin bırakmışların harcı değildir. Anayasal sınırlarını açıkça çiğneyen Erdoğan için asıl maksat 1 Kasım seçimlerine milliyetçi yığınak yapmak ve Milliyetçi Hareket Partisi’nden sözde oy aşırmaktır. Davutoğlu da Saray’dan verilen ev ödevleri kapsamında bu amaca hizmet etmektir. Türklüğün yaşayan iki düşmanı, bölücülüğün iktidardaki iki elebaşı, milliyetçiliği alet ederek 1 Kasım’da AKP’nin tek başına iktidarı için sinsi bir siyasi faaliyet yürütmektedir. Ancak şer oyunları bozulacak, hayal ve hırslarının kurbanı oldukları da inşallah görülecektir.”

Devlet Bahceli 3
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Terör bilançosu

Son yıllardaki tüm konuşmalarında olduğu gibi Çözüm Süreci’ni ihanet olarak niteleyen Bahçeli, 7 Haziran Genel Seçimleri ardından Temmuz ayından bugüne yaşanan terör olaylarında can kaybı bilançosunu da anlattı. Bahçeli, “O günden bugüne; 83’ü asker, 68’i polis, 4’ü korucu olmak üzere 155 millet evladı şehit düşmüş, aralarında çocuklarında bulunduğu 66 sivil vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 152 sivil vatandaşımız, 130 askerimiz, 97 polisimiz, 11 korucumuz ise yaralanmıştır. Ve daha kimlerin şehit olacağı ya da yaralanacağı ise bilinmezliğini korumaktır. Bu tablo karşısında hangi vicdan sahibi susabilecektir? Bu kanlı mizan karşısında insanım diyen hangi varlık tepkisiz duracak, hangi cesaretle çözüm ve barış laflarını seslendirebilecektir? Erdoğan sarayında huzurlu ve rahat bir şekilde uyuyabilmekte midir?” dedi.

1 Kasım sonrası koalisyon olur mu?

“Kriz mucidi Erdoğan’dır” diyen Bahçeli, AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun ne CHP’ye ne de MHP’ye gerçekten koalisyon kurma teklifiyle gelmediğini anlattı. Bahçeli, 1 Kasım’da erken seçime neden gidildiğini, “Herkes bilsin ki; koalisyon kurulmamasının azmettiricisi Erdoğan, icracısı Davutoğlu, itirafçısı da tüm gerçekleri korkusuzca açıklayan Bülent Arınç’tır. Koalisyon kurdurmayan, kurulmaması için görev verdiği Davutoğlu’nu sıkı sıkıya tembihleyen Erdoğan, iktidarı paylaşmamak adına Türkiye’yi uçurumdan aşağı savurmaya hazırdır” diye konuştu.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve Davutoğlu’nun, 7 Haziran sonrasındaki süreçte koalisyon kurulması tekliflerine “hayır” yanıtını verdiği gerekçesiyle suçladığı Bahçeli, 1 Kasım sonrasındaki olası hükümet kuruluşu için şimdiden mesaj verdi. Bahçeli, eğer yeniden sandıktan koalisyon zorunluluğu çıkarsa MHP’nin tutumunu şöyle açıkladı:

“Böyle bir durum karşısında Milliyetçi Hareket Partisi, PKK uzantısı HDP dışındaki her partiyle, dört ilkesi saklı kalmak kaydıyla, iktidar kurmaya ve iktidar olmaya vardır, bunu da şimdiden ilan etmektedir. Türkiye’nin üst üste 1 Kasım’lar yaşamaması için biz sorumluluğa varız. 1 Kasım seçim neticesinin kriz ve kaosa davetiye çıkarmaması için, dört ilkemizi kabul eden HDP dışındaki her partiyle, diğer bir seçenek olarak, seçim beyannamelerimizi bir hükümet protokolü haline dönüştürmeye peşinen hazırız, bunu da muhataplarımıza bildiriyoruz.”

Devlet Bahçeli 1
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Peki ekonomik vaatleri neler?

Siyasal tabloda Erdoğan ve Çözüm Süreci’ne tepkisini sert şekilde yineleyen MHP Lideri Bahçeli’nin duyurduğu seçim bildirgesindeki ekonomik vaatlerden şunlar dikkat çekti:

  • Asgari ücret 1400 Türk Lirası olacak. Asgari ücretlilere büyük kentlerde her ay 100 Türk Lirası şehir içi ulaşım desteği verilecek.
  • Mülk sahibi olmayanlara 250 Türk Lirası kira yardımı yapılacak.
  • Emeklilere yılda iki seferde destek ödeneği olarak toplam 2800 Türk Lirası verilecek.
  • Ev hanımlarına 750 Türk Lirası maddi desteklemede bulunulacak.
  • Kredi kartı borçlarında faizler silindirilecek ve borçlar yeniden yapılandırılacak.
  • Çiftçilere mazot 1 lira 75 kuruştan satışa sunulacak.
  • Evlenecek gençlere 10 bin Türk Lirası faizsiz kredi verilecek.
  • Gazilere 3 bin 600 günde emeklilik hakkı tanınacak.

MHP’nin açıkladığı bu ekonomik vaatlerini nasıl gerçekleştireceğini de konuşması sırasında anlatan Bahçeli, 81 milyon 500 milyon liralık kaynak yaratacaklarını da ifade etti.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG