Erişilebilirlik

Irak'ta Bombalı Saldırılar


Kerkük'teki patlama sonrası
Kerkük'teki patlama sonrası

Irak'ta düzenlenen bombalı saldırılarda en az 30 kişi öldü. Son saldırılar bir gün önce Bakuba’da cuma namazı sırasında bir Sünni camisini hedef alan 60 kişinin öldüğü bombalı saldırıyı izliyor. Saldırıların en şiddetlisi Bağdat'ta istihbarat merkeziyle Kerkük'te düzenlendi

Bağdat’ta bir intihar eylemcisi, bomba yüklü aracını Irak İçişleri Bakanlığı’na sürdü. Patlamada en az sekiz kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı. Irak hükümetinin istihbarat faaliyetlerinin yürütüldüğü binaya yönelik saldırıyı üstlenen olmadı.

Ayrıca Kerkük'teki bombalı saldırıda 18 kişi öldü, 100'ü aşkın kişi de yaralandı. Nispeten sakin olan Erbil'de de bir bombalı saldırı yaşanırken, Reuters haber ajansı da Sünniler'in yaşadığı ve eski lider Saddam Hüseyin'in memleketi olan Tikrit'te de bombalı saldırı olduğu ve ölenler olduğu bildiriliyor.

Bakuba’daki camiye düzenlenen saldırının, yeni göreve gelen Irak hükümetinin son dönemde ülkede yeniden filizlenen mezhep ayrımcılığını giderme yönündeki çabalarını bozmayı amaçladığı düşünülüyor. Bağdat hükümeti, ülkenin kuzeyinde Musul dahil, bir dizi kent ve kasabayı ele geçiren IŞİD tehlikesine karşı birlik tutumu sergilemeye çalışıyor.

Bakuba’daki saldırıda yaklaşık 60 kişi hayatını kaybetmişti. Görgü tanıkları ve Sünni liderler, saldırıdan Iraklı Şii milisleri sorumlu tuttu. Bununla Iraklı komutanlar, saldırının özellikle IŞİD tarafından düzenlenerek örgütün, mezhepler arası krizi körüklemeye çalışabileceğini düşünüyor.

Meclis Başkanı Selim el Caburi, olaydan sorumlu grupların bulunması için bir soruşturma ekibinin görevlendirildiğini açıklamıştı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf, saldırıyı kınadı ve tüm kesimleri temsil eden Iraklı liderlerin ülkeyi cihatçı örgütlere karşı birleştirmeye çalıştığını söyledi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon da saldırıyı kınadı.

Şii Türkmenler'e yönelik katliam korkusu

Öte yandan, Birleşmiş Milletler, temsilcisi kuzeydeki Amerli kasabasında IŞİD'in olası katliam işleyebileceği uyarısında bulunuyor. Nickolay Mladenov, IŞİD militanlarının iki aydır kasabayı ablukaya aldığını, aç ve susuz bıraktığını bildiriyor.

Mladenov Irak hükümetine yaptığı çağrıda IŞİD'in ablukasını dağıtması için elinden geleni yapmasını ve Amerli halkına derhal insani yardım ulaştırılmasını ya da halkın kasabadan tahliye edilmesini istedi.

Rehin Amerikalı gazeteci James Foley’nin IŞİD militanları tarafından başının kesilerek öldürülmesinin yankıları sürüyor. Obama yönetimi, bunun “Amerika’ya doğrudan saldırı” olarak değerlendirileceğine işaret ediyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, Washington’un Amerikan vatandaşlarını korumak için İslam Devleti militanlarına karşı ek adımlar atmaya hazır olduğunu bildirdi. Rhodes IŞİD’in, altı ay öncesinden daha büyük bir tehdit oluşturduğuna dikkati çekerken, bundan böyle bu örgüte karşı atılacak askeri adımların “coğrafi sınır gözetmeyeceğini” söyledi.

IŞİD militanları, kontrol altında tuttuğu Irak’ın kuzeybatısı ve Suriye’nin doğusundaki bölgelerde ‘halifelik’ ilan etmiş durumda. Amerika 8 Ağustos tarihinden bu yana IŞİD militanlarına karşı 93 hava saldırısı düzenledi. Hava saldırıları, militanların Musul Barajı’ndan çekilmesini sağladı.

Amerika hava saldırılarına bugün de devam etti. Yine Musul Barajı yakınlarında düzenlenen operasyonda militanlara ait bir araç vuruldu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG