Erişilebilirlik

Avrupa’ya Vizesiz Seyahat Bilmecesi


Türk vatandaşları bir süre sonra Ankara ile Brüksel arasında varılan Geri Kabul Anlaşması gereği Avrupa’ya vizesiz seyahat edebilecek. Ancak birçok Avrupalı parlamenter anlaşmayı engellemek için vize kolaylığını veto etmekle tehdit ediyor.

Avrupa Birliği istatistiklerine göre Yunan adalarına Mart ayında 26 binden fazla mülteci gitti. Bu sayı, Şubat ayının toplamının yarısı. Avrupa Birliği yetkililerine göre Ankara ile varılan anlaşma mülteci akınını yavaşlatmada işe yaradı.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, geçen hafta “Önlem almasaydık, Yunanistan yüzbinlerce göçmenle büyük bir mülteci kampına dönüşürdü,” dedi.

Türkiye, Avrupa tarafından şart koşulan kriterleri yerine getirdiğini belirtiyor ve vize muafiyeti konusunun Geri Kabul Anlaşması’nın müzakere edilemeyecek bölümü olduğunu kaydediyor.

Ancak Almanya’da uzmanlar Türkiye’deki Kürtler’in sığınma talebiyle ülkeye akın etmesinden endişe ediyor.

Güneydoğu’daki çatışma ortamı da bu endişeleri artırıyor. Londra’daki Regents Üniversitesi’nden Profesör İbrahim Sirkeci, Avrupa’da mülteci başvurusunda bulunacak Türk vatandaşı Kürtler’in reddedileceğini belirtiyor.

Aşırı sağcı politikacılar mülteci korkusundan yarar sağlamaya çalışırken, Brüksel’deki bazı parlamenterler insan hakları endişelerini gerekçe göstererek Ankara ile Brüksel arasındaki anlaşmayı engellemekle tehdit ediyor.

Uluslararası Af Örgütü, Ankara’yı kayıtlı olmayan yüzlerce mülteciyi Suriye’ye geri göndermekle ve hatta sınırı geçmeye çalışanlara ateş açmakla suçluyor.

Uluslararası Af Örgütü’nden John Dalhuisien’e göre Türkiye’nin mültecileri çatışma bölgesine geri göndermesi ya da Avrupa Birliği’nin kendi sınırlarına ulaşanları Türkiye’ye göndermesi hukuk dışı.

Türkiye’de sadece mültecilerin hakları mercek altında değil; temel hakların da tehlikede olduğu yönünde eleştiriler var.

Türk savcılar, 2014’ten buyana Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaretten 1.800’den fazla dava açtı

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk da “Bu, siyasi muhalefeti susturmakla ilgili, bu, insanların ve ülkenin gözünü korkutmakla ilgili, böylece kimse hükümeti eleştiremeyecek,” dedi.

Avrupa mülteciler için bir rotayı kapamaya çalışsa da bir başka rota hızlıca genişliyor. Son haftalarda on binlerce mülteci Libya’dan İtalya’ya ulaşmaya çalışıyor. Yaz aylarının gelmesiyle bu sayının daha da artması bekleniyor.

Bu arada Avrupa Komisyonu, 4 Mayıs günü Türkiye hakkındaki kararını açıklıyor. Paris muhabirimiz Arzu Çakır’ın bu konudaki haberini aşağıdaki player’dan izleyebilirsiniz.

Türkiye'ye Vizesiz Avrupa Kapıları Açılacak mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:15 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG