Erişilebilirlik

Avrupa Ülkeleri Kürtler'e Silah Verecek


Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel, IŞİD militanlarına karşı çarpışan Kürt güçlerine silah sağlama konusunda yedi Avrupa ülkesinin Amerika’ya katılacağını bildirdi.

Pentagon’dan yapılan açıklamada, Kürtler’e acilen gereksinim duydukları silah ve teçhizatın sağlanması çabalarına İngiltere, Kanada, Arnavutluk, Hırvatistan, Danimarka, İtalya ve Fransa’nın katılacağı bildirildi.

İslam Devleti militanları, Haziran’dan bu yana Suriye’nin doğusuyla Irak’ın kuzeybatısında önemli bir alanı kontrol ediyor. Bu ayın başında Kürt kuvvetleri Amerikan hava desteğiyle, Erbil’e ilerleyen IŞİD militanlarını geri püskürttü.

Bu arada Kürt Bölgesel Yönetimi lideri Mesut Barzani, dün İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif’le bir araya geldi. Zarif’i Erbil’de kabul eden Barzani, İran’dan da askeri yardım alacaklarını açıkladı.

Ayrı olarak Ortadoğu’da birbirine rakip güç olan İran ve Suudi Arabistan’ın diplomatları, IŞİD tehlikesini görüşmek amacıyla bir araya geldi. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı, Cidde’deki görüşmeyi “olumlu ve yapıcı” diye niteledi.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahyan’ın Suudi Arabistan’a yaptığı ziyaret, Hasan Ruhani’nin İran cumhurbaşkanı seçilmesinden bu yana iki ülke arasında yapılan ilk üst düzey görüşme oldu.

Irak’ın durumuyla ilgili diplomatik görüşmeler devam ederken ülkede mezhep çatışmaları da durmak bilmiyor. Son olarak Bağdat’ta bir Şii mahallesinde dün bir araca yerleştirilen bombanın patlaması sonucu en az 10 kişi öldü, 31 kişi de yaralandı.

Pazartesi de Irak’ın değişik bölgelerinde meydana gelen patlamalarda 11’i bir Şii camisinde olmak üzere toplam 20 kişi hayatını kaybetmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG