Erişilebilirlik

Asya Borsalarında Kan Kaybı Sürüyor


Çin’de hisse senedi fiyatları bugün yeniden inişe geçti. Çin hükümetinin ekonomiyi canlandırmak için attığı yeni adımlara rağmen, diğer Asya borsalarındaki dalgalanma da devam etti. Merkez Bankası, faiz oranlarını düşürdü ve bankaların zorunlu rezerv miktarını azalttı. Bu şekilde bankaların düşük faizle kredi vererek hem tüketim hem de yatırım harcamalarını hızlandırması umuluyor.

Piyasalar Çin’in attığı adımlara ilk elde olumlu tepki gösterdi ve Avrupa ile Amerika’da hisse senedi fiyatları yükselmeye başladı. Ancak bugün Asya borsalarındaki büyük çalkantı devam etti.

Çin’in temel endeksi Şangay Birleik Endeksi günü %1,3, Şenzen Birleşik Endeksi ise %3’ü aşan kayıpla kapattı.

Tokyo borsasında da gün %3,2, Hong Kong borsasında da %1,5 kayıpla sona erdi. Avrupa borsaları da %1’lik kayıpla açıldı.

Amerikalı bazı ekonomistler, Çin ekonomisinde, alınan önlemlere rağmen daralmanın devam edeceği görüşünde.

S&P Capital IQ'den ekonomist Sam Stovall Çin’in gelecek yıl sadece %6,6 oranında büyüyeceğini ve bunun da geçmişe göre çok düşük olduğunu söyledi. Stovall bununla birlikte %6,6’lık büyümenin birçok ülkedeki büyümeden yüksek olduğuna da dikkati çekti.

Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü uzmanlarından Nick Lardy de, Çin’in dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olması nedeniyle diğer ülke ekonomilerini önemli ölçüde etkilemeye devam edeceğini kaydetti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG