Erişilebilirlik

Aspirin ‘Mucize İlaç’


Yeni bir araştırma küçük dozda alınan aspirinin sağlığa çok iyi geldiği konusunda zaten bilinen kanıtlara bir yenisini ekliyor.

Günlük alınacak bir doz aspirinin kalp krizi, hatta kalın bağırsak kanseri riskini azalttığı bir süredir bilinen bir gerçek.

Yeni bulgular ağrı kesicinin, kemoterapi tedavisi gören, kalın bağırsak, göğüs ve prostat kanseri hastalarının hayatta kalma olasılığını yüzde 20'ye varan bir oranda arttırdığını gösteriyor.

Cardiff Üniversitesi, Tıp Fakültesi epidemoloğu Peter Elwood, 40 yıl önce aspirinin kalp hastalıklarını önlemedeki olumlu etkilerini araştırmayı amaçlayan ilk çalışmaya katılmış.

Elwood'un ekibi şimdi de aspirinin kanser hastaları üzerindeki olumlu etkilerini araştıran 47 çalışmayı gözden geçirmiş ve bazı kanıtlar elde etmiş: "Küçük dozda aspirinin ölüm oranını ve metastası yüzde 15 ile 20 arası azalttığını gösteren oldukça tutarlı kanıtlar var," diyor Elwood.

Küçük dozdan kasıt, 81 miligramlık bebek aspirinleri. Araştırma sırasında kanser hastaları beş yıl boyunca izlenmiş.

Elwood ölümü erteleyen en sağlam kanıtların kalın bağırsak kanseri hastalarında elde edildiğini, ama göğüs ve prostat kanseri tedavisi gören hastalarda da olumlu sonuçlar elde edildiğini söylüyor.

Elwood çalışmasının PLoS One adlı dergide yayınlanan bulgularının heyecan verici olduğunu belirtiyor.

Elwood düşüncelerini şu sözlerle ifade ediyor: "Evet, kendimi son derece tatmin olmuş hissediyorum, çünkü kişiye kanser tanısı koyduğunuzu düşünürsek, bu bir tedavi değil olmasa da yine de hastalar için küçük bir umut ışığı ve cesaretlendirme demek. Çalışmadan böyle bir sonuç elde ettiğimiz için heyecan duyuyorum."

Her gün düşük dozda aspirin kullanımını kansere karşı yararlı olarak nitelese de Elwood bu konuda ihtiyatlı.

Uzman, "Bana kişisel olarak, eğer kanser tanısı konmuşsa ne yapardınız, diye sorarsanız, yanıtım tereddüt etmeden, aspirin almaya başlardım, olur. Ama bunu herkese tavsiye etmem. Önce kanıtları görmelerini ve kararı kendilerinin vermesini isterim” diye konuşuyor.

Araştırmanın kontrol grubu olmadan yapılmış olması ve yalnızca gözlemden oluşması nedeniyle daha birçok çalışma yapılması gerekiyor. Araştırma ekibi, günlük aspirin alımıyla bunun kanseri yenme potansiyeli arasındaki bağlantıyı araştıran birçok klinik çalışmanın sürdüğünü belirtiyor.

Aspirin sindirim sistemi ve bağırsak kanamalarına neden olabileceği için Elwood hastaların, günlük aspirin alımına başlamadan önce mutlaka doktorlarıyla görüşmelerini öneriyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG