Erişilebilirlik

Polise Teknolojik Denetim Geliyor


Aşırı Güç Kullanmayı Teknoloji Engelleyecek
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Aşırı Güç Kullanmayı Teknoloji Engelleyecek

Amerika’da iki siyahın polis tarafından öldürülmesi ve bu polislerin davalarının jüri tarafından reddedilmesine tepki büyüyor. Bu arada bazı emniyet güçleri, bu tür olayların bir daha yaşanmaması için teknoloji aracılığıyla polisleri bir nevi gözetim altına alıyor

Polis memuru Scott Craiger, üniformasının bir parçası haline gelen bu vücut kamerasını üzerine iliştiriyor.

Maryland eyaletinin Laurel emniyet teşkilatında polislerin gözlüklerine takılan bu cihazlardan 30 adet mevcut.

Ferguson’da bir siyahı silahıyla öldüren memurda kamera yoktu. Olay kentte ve ülke çapında ayaklanmalara neden oldu.

Craiger polislerin kamera taşımasının bu tür olayları engelleyebileceğini düşünüyor. “Herkes olayın nasıl olduğunu görseydi, cevaplanmamış soru kalmazdı.”

Cihazın kullanımı kolay.

Craiger trafikte bir sürücüyü durdurduğunda kamerasını açıyor, sürücüye ihlal ettiği kuralı hatırlatıyor. Aralarında geçen her tülü konuşma görüntülü olarak kaydediliyor.

Craiger, görev aracına döndüğünde bir yazılımla kaydı gözden geçirebiliyor ama görüntüde değişiklik yapamıyor. Craiger kameraya “davranış düzeltici” adını vermiş : “Birçok kişi üzerinizde kamera olduğunu bilince tutumunu değiştiriyor, daha saldırgan davranmak yerine isteklerimize uymayı tercih ediyorlar.”

Ferguson’daki olay sonrasında Beyaz Saray emniyet teşkilatlarına bu aygıtlardan daha çok sayıda sağlama kararı aldı.

Başkan Obama’nın planı emniyete 50 bin kamera dağıtılmasını öngörüyor. Federal hükümet masrafı eyalet ve yerel yönetimlerle paylaşacak.

Laurel Emniyet Müdürü Richard McLaughlin bu kameraların mesleğin geleceği olduğunu söylüyor: “Bence bunlar ilişkileri düzeltiyor. Belki de 5-10 yıl sonra bir polis memuru göreve başladığında, rozet ve silahın yanısıra bu kameralardan da bir tane alacak.”

Anne Arundel İlçesi polis teşkilatı, vatandaşları o anda işlenen suçlar konusunda bilgilendiriyor, Facebook ve Twitter’daki takipçilerinden kendilerine ipucu vermelerini istiyor. Bu çağrıya 44 bin kişiden gelen bilgiler çok işe yaramış.

İlçe polis teşkilatının sosyal medya sorumlusu TJ Smith, “Halka suçları çözmemize yardımcı olduklarını söylüyor ve kendilerini sanal ortamda kutluyoruz. Vatandaş kendi toplumuna sahip çıkıyor” diyor.

Smith bir şüphelinin polisi “beni asla yakalayamayacaksınız” diye tahrik ettiğini ancak başka bir vatandaşın ihbarda bulunduğunu ve bu şekilde zanlının yakalandığını söylüyor.”

Smith birçok kişinin güvenlik istediğini, bu tür şeffaflık ve işbirliğinin iki tarafta da saygı uyandırdığını söylüyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG