Erişilebilirlik

'Asılsız Af Söylentileri Sınıra Göçü Arttırdı'


'Asılsız Af Söylentileri Sınıra Göçü Arttırdı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

Birçoklarına göre, Orta Amerika’dan gelip, Amerika sınırında gözaltına alınan çocukların sayısının artmasının nedeni, göçmenlikle ilgili asılsız söylentiler. Bu söylentilere göre Amerika kaçak çocuklar için af çıkaracak. Oysa Washington'dan böyle bir uygulama beklenmiyor

Birçoklarına göre, Orta Amerika’dan gelip, Amerika sınırında gözaltına alınan çocukların sayısının artmasının nedeni, göçmenlikle ilgili söylentiler. Bu söylentilere göre Amerika yasadışı göçmen çocuklar için af çıkaracak. Bu söylentilerin kökeninde Başkan Obama’nın kaçak çocukların sınırdışı edilmesini durduran 2012 tarihli Beyaz Saray kararnamesi bulunuyor.

Honduras’tan Amerika’ya gelmek isteyen çocukların bir çoğu başarısız oluyor. Bu çocukların Guatemala ve Meksika’da göz altına alınıp, haklarında işlem yapılması için bu merkeze getiriliyor.

Yüzünün gösterilmesini istemeyen ve 19 yaşındaki oğluyla seyahat eden bir anne, daha iyi bir hayat için bu yolculuğa çıktığını söylüyor:

“Yine yaparım, dediğim gibi burada iş bulmak çok zor.”

Honduras nüfusunun yüzde altmışı yoksul, suç oranı yüksek. Ancak bu sorunlar yıllardır var.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan Alexander Leiva, yasadışı göçmen sayısındaki artışın, “Amerika’nın bazı göçmenlere af çıkaracağı” yolundaki asılsız söylemlerden kaynaklandığını söylüyor:

“Yanlarında çocuklarıyla ülkeye girdikleri taktirde farklı bir muamele göreceklerini, çalışma izni kazanacaklarını zannediyorlar. Bu tamamiyle yanlış.”

Birçoklarına göre, bu asılsız söylemlerin kaynağı Başkan Obama’nın 2012 yılında kaçak çocukların sınırdışı edilmesini durduran kararnamesi. Ancak bu kararname Amerika’da en az son beş yıldır yaşayanlar için geçerli:

“Bu bir af ya da dokunulmazlık değil. Bu, vatandaş olmayı sağlayan bir yol da değil.”

Tegucigalpa kenti dışında bir grup, yasadışı göçmenlere yardım için bağış topluyor. Grubun lideri Carlos Dias, Amerika’nın belli bir süre için af çıkardığını duymuş:

“Bu affın çok yakında biteceğini duyduk. Bu nedenle çoluk çocuk göç etmeye başladık.”

Billy Noel de ülkesindeki şiddetten kaçmak için mülteci olarak Amerika’ya sığınabileceğini duymuş:

“Burada kalmama izin verileceği söylendi. Siyasi sığınma talep ederek ya da kefalet ödeyerek kalmamın mümkün olduğunu söylediler.”

Amerika, afla ilgili asılsız söylentilerle başa çıkabilmek için sınırdışı işlemlerini hızlandırdı. Bunun yanısıra haklı başvuruların değerlendirilebilmesi için de Honduras’ta bir ofis açılması planlanıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG