Erişilebilirlik

Ashton Carter ABD’nin Yeni Savunma Bakanı


Ashton Carter
Ashton Carter

Başkan Barack Obama eski Savunma Bakanı yardımcısı Ashton Carter’i, Chuck Hagel’ın yerine yeni Bakan olarak atadı.

Başkan Obama bu kararını bugün Beyaz Saray’da açıkladı.

Obama, fizik ve ileri teknoloji silah uzmanı Carter için, Savunma Bakanlığı’na az bulunur bir stratejik yenilik ve teknik uzmanlık getireceğini söyledi.

Obama ve yardımcısı Joe Biden’in yanında açıklama yapan yeni Savunma Bakanı, Başkan Obama’ya en "içten" stratejik ve askeri tavsiyelerde bulunacağı konusunda söz verdi. Carter ayrıca, ülkesine her zamanki kararlılıkla hizmet etmeyi vadetti.

Carter’e verilecek dikkatin dağılmasını istemediğini bildiren eski Savunma Bakanı Chuck Hagel, Beyaz Saray’dan yapılan bu açıklamada hazır bulunmadı.

Ancak yetkililer Chuck Hagel’in, yeni atanan Carter’in onay süresini hızlandırmayı ve geçiş sürecini başarıyla gerçekleştirmeyi sabırsızlıkla beklediğini söyledi.

Beyaz Saray yetkilileri Chuck Hagel’i istifaya zorladıkları iddiasını reddediyorlar.

Hagel, Başkan Obama’nın kabinesindeki tek Cumhuriyetçi bakandı. Chuck Hagel ayrıca, Cumhuriyetçi Partililer’in Senato’nun kontrolunu ele geçirdikten sonra görevinden istifa eden ilk bakan oldu.

İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson, Senatör Jack Reed ve eski Pentagon yetkilisi Michele Flournoy’la birlikte Ashton Carter, Savunma Bakanı adayları arasında gösteriliyordu.

Carter, geçmişte 11 savunma bakanıyla birlikte çalıştı.

Daha önce iki kez savunma bakan yardımcılığı yapan ve ulusal güvenlik konularında geniş deneyime sahip olan Ashton Carter, bundan böyle Pentagon’un başına geçecek.

Carter 2011’den 2013’e kadar savunma bakanları Leon Panetta ve selefi Chuck Hagel’in yardımcılığını yaptı. Ashton Carter, bu görevlerinden önce de Bakanlık’ta iki yıl silah alımından sorumlu olarak görev yaptı.

Hagel veya son 30 yıldır Savunma Bakanlığı yapanların aksine Carter, kariyeri boyunca Amerikan ordusu veya siyasetinde hiç görev üstlenmedi. 60 yaşındaki fizikçi, çevresinde silah uzmanı olarak da tanınıyor.

Carter’dan önce hiç askeri ya da siyasi deneyimi olmayan Savunma Bakanı Harold Brown oldu. Brown, 1977’den 1981 yılına kadar Başkan Jimmy Carter’ın kabinesinde görev yapmıştı.

Ashton Carter, daha önce Panetta ve Hagel’ın yardımcılığını üstlenmeden önce Senato’nun onayını almıştı. Başkan Obama, bir sonraki bakan seçiminde de Senato’nun bu onayını dikkate aldı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, kariyerinde gösterdiği başarılar nedeniyle iki partinin de Carter'a destek verdiğini açıkladı.

Ashton Carter, Chuck Hagel’in yardımcısı olarak 600 milyar dolarlık bir bütçe ile 2 milyon 400 bin asker ve sivilden sorumlu olarak çalışıyordu.

Carter, Savunma Bakan yardımcılığına getirilmeden önce de, bakanlığın Teknoloji ve Lojistik Savunma Müsteşarı olarak görev yaptı.

1990’lı yıllarda da Carter, Bill Clinton kabinesinde Savunma Bakanı’nın uluslararası güvenlik politikalarından sorumlu yardımcısıydı.

Başkan Obama son 11 savunma bakanıyla görev yapan Carter’ın, tüm dünyada kitle imha silahlarını ve nükleer terör saldırılarını önlemek amacıyla yürürlüğe konan programı oluşturmada öncülük ettiğini açıkladı.

Yale Üniversitesi’nde Fizik ve Ortaçağ Tarihi bölümlerinden mezun olan Ashton Carter, Oxford Üniversitesi’nde de teorik fizik bölümünde doktora yaptı.

Başkan Obama Ashton Carter’ı “bir reformcu” olarak gördüğünü söyledi ve Carter'ın Savunma Bakanlığı’nın içini dışını çok iyi bildiğinin de altını çizdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG