Erişilebilirlik

Baltimore'da Protestoların Yıldönümü


Baltimore'da Protestoların Yıldönümü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Baltimore geçen yılın Nisan ayında olağanüstü hal ilan etmişti. Çoğunluğu siyah Amerikalı gençler günlerce polisle çatıştı. 20 polis yaralanırken 250 kişi tutuklandı ve 350 işyeri zarar gördü.

Ayaklanma 25 yaşında haksız yere tutuklanan ve polis şiddetine maruz kalan Freddie Gray’in ölümüyle başlamıştı. Olay Baltimore’un toplumsal ve ekonomik sorunlarını da gözler önüne sermişti. Derrick Chase bölgenin haklarını savunan bir eylemci. Chase, “Halk tarihten bugüne devam eden yoksulluk yüzünden tepki gösterdi. Bethlehem çelik şirketi burayı terk etti. Aynı zamanda Baltimore’da tarihe dayanan ırkçılık yüzünden tepki gösterdiler” diye konuşuyor.

14 yaşındaki Chelsea Gilmer hala olayların etkisi altında. Gilmer, o günden beri bir değişiklik olmadığını, “Gençlerin dinlemek gerekiyor. Sesimizi duymaları gerekiyor ki bir şeyler düzeltilebilsin” sözleriyle anlatıyor.

Gençlere danışmanlık yapan Ronald Moten, onları ayaklanmalardan sonraki duygularını anlatmaya teşvik ediyor.

Kentin genç siyah sakinleri ayrımcılıktan, işsizlikten, kötü okullardan ve polisin kendilerine güven duymamasından şikayetçi. Jared Johnson-Bey Baltimore için daha fazlasını istiyor ve toplumda değer görebilmek için herkesin ortak hareket etmesi gerektiğini düşündüğünü belirtiyor.

Eylemci Derrick Chase, ayaklanmaların, kalkınmanın sağlanması için bir kıvılcım yarattığı görüşünde.

Bazı kent sakinleri gelişmeyi ölçmenin zor olduğunu söylüyor. Diğerleri ise artık bu kentte daha iyi bir yaşam arzusunun güçlendiğini düşünüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG