Erişilebilirlik

Flint Sakinleri Adalet İstiyor


Flint Sakinleri Adalet İstiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Michigan eyaleti başsavcısı, Flint kentinde yaşayan 100 bin kişinin sağlığını tehlikeye atan kurşunlu su skandalıyla ilgili olarak üç yetkili aleyhinde iddianame hazırladı. Michigan Çevre Dairesi’nden iki yetkili, Amerikan hükümetini Flint’teki su sorunu konusunda yanlış bilgilendirmekle, Flint Belediyesi’nden bir yetkili ise su testi sonuçlarını değiştirmekle suçlanıyor. Flint sakinleri, adaletin yerini bulmasını istiyor.

Flint’e su sağlayan ana kaynağın bir buçuk yıl önce değiştirilmesi, düşük gelirli kent sakinlerinin musluk suyuna zehirli kurşun karışmasında neden oldu. Kurşun seviyesinin yüksekliği, kan tahlilleriyle kanıtlandı. Kandaki kurşun seviyesinin yüksek olması, çocukların gelişimine zarar veriyor. Flint’teki su skandalı, şiddetli tepkilere yol açtı.

Flint’te geçen yılın sonunda acil durum ilan edilmişti. Kent sakinleri o zamandan bu yana filtrelenmiş şişe su kullanıyor. Sorumlularla ilgili ilk suçlamaları yapan Michigan Başsavcısı’na göre, gerisi gelecek.

Halk, su krizi nedeniyle Michigan Valisi Rick Snyder’ı istifaya çağırıyor. Geçen ay ise Snyder’ı görevden uzaklaştırmak amacıyla Michigan’da başlatılan bir kampanya kapsamında 790 bin imza toplandı.

Vali Snyder ise sorumluk almayı reddediyor. Yetkililerse, kapsamlı bir soruşturma açma sözü veriyor.

Michigan başsavcısı Bill Schuette, ”Kim olduğunuz, ne iş yaptığınız ve ne kadar güçlü olduğunuzun hiç önemi yok. Michigan’da tek bir adalet sistemi var. Bu sistemde hile yok” diye konuşuyor.

Flint’teki su krizi, Amerika’da başka birçok kentte federal standartlara uymayan su kaynakları olduğu gerçeğini bir kez daha gündeme getirmiş oldu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG