Erişilebilirlik

Obama: 'Saldırılar İnsanlığa Yapılmıştır'


Başkan Obama, bugün sabah saat 07:30 civarında G-20 Zirvesi’ne katılmak üzere Antalya Havalimanı’na Air Force One uçağıyla iniş yaptı. Obama ile Erdoğan arasındaki görüşme ise, saat 10:40’da Regnum Oteli’nde başladı ve 1 saat 10 dakika sürdü. Ardından iki lider ortak basın açıklaması için kameralar karşısına geçti.

Obama, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve Antalya halkına misafirperverlikleri için teşekkür ederek konuşmasına başladı. Geleneksel olarak küresel ekonomi konularını tartışmak için G-20 adıyla bir platform oluşturulduğunu kaydeden Obama, açıklamasında şunları dile getirdi:

“Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da söylediği gibi Paris’teki hain saldırılar da, acil konular da dahil olacak görüşmelerimize. Ankara’daki saldırıda olduğu gibi Fransa’daki saldırı da masum insanları hedef alan saldırılar. Bütün insanlığa karşı yapılmış saldırılardır. İkimiz de Cumhurbaşkanı Hollande’a söylediğimiz gibi, onlarla dayanışma içinde duruyoruz ve bu hain saldırıların faillerinin adaletle yüzleşmeleri için elimizden geleni yapmaya hazırız. Türkiye, hem Irak’ta hem Suriye’de IŞİD tehdidiyle ilgili savaşma konusunda önemli bir ortak olmuştur. NATO’da bir müttefik olarak IŞİD’e karşı yapılan mücadelede Türkiye çok önemli bir ortak olmuştur. Suriye’deki felaket ortamını gidermek için ortak olmaya devam etmektedir. Dolayısıyla çok verimli bir toplantı oldu. Türkiye-Suriye sınırında IŞİD tehdidiyle nasıl başa çıkabileceğimizi görüştük. Viyana’daki görüşmelerden bahsettik. Hem Ankara hem Paris hem de Suriye’de felaket acılar yaşatan IŞİD ile nasıl mücadele edeceğimizden bahsettik. Türkiye halkı, şu anda neredeyse 2 milyon mülteciyi barındırmaktadır. Bu çok ağır bir yüktür. ABD de Suriye halkına insani yardım yapan öncü ülkelerden biridir Bu krize yardım konusunda diğer ülkelerin neler yapabileceğinden bahsettik. Aynı zamanda iklim değişikliği, kapsayıcı büyüme gibi diğer konulardan da bahsetme fırsatı bulduk.”

Erdoğan: Kolektif terörizm ile karşı karşıyayız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, ev sahibi olarak ilk sözü aldığı basın açıklamasında, “Paris’tekinde de aynen Ankara’da, Gaziantep’te, Suruç’ta ve Diyarbakır’da olduğu gibi kolektif bir terörle karşı karşıya kaldık. Bu terör eylemi sadece Fransız halkına karşı değildir, tüm insanlığa karşıdır” dedi.

Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'nin çok farklı bir dönemde, Paris'teki terör saldırılarının damgasını vurduğu bir dönemde gerçekleştirildiğini söyledi. Paris'teki terör saldırısında 129 kişinin hayatını kaybettiğini, 200'ü aşkın kişinin yaralandığını anımsatan Erdoğan, saldırıyı kınadığını tekrarladı.

G20 Liderler Zirvesi'nde aynı zamanda iklim değişikliği, mülteciler meselesi, dünyadaki finansal ve ekonomik gelişmelerin değerlendirileceğini hatırlatan Erdoğan, “Sayın Barack ile aynı zamanda Suriye'de DAİŞ ile olan mücadeleyi ele alma fırsatımız oldu. Koalisyon güçleri noktasında bundan sonraki süreçte atacağımız adımları değerlendirme fırsatı bulduk. Model ortaklar olarak, stratejik ortak olarak bundan sonraki süreçte de dayanışmamızı dünya barışına bir katkıda bulunmak için kararlılıkla devam ettireceğiz” diye konuştu.

Türkiye tarafında “damat” yer aldı

Obama ile Erdoğan arasındaki görüşme, beklenildiği gibi dar katılımlı değil geniş katılımlı olarak gerçekleşti. Türkiye tarafında görüşme sırasında; Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın ile Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve AKP İzmir Milletvekili Binali Yıldırım hazır bulundu. Türk heyetinde, ayrıca Erdoğan’ın damadı ve AKP İstanbul Milletvekili Berat Albayrak’ın yer alması dikkat çekti.

ABD tarafında ise, Dışişleri Bakanı John Kerry, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice ve Ankara Büyükelçisi John Bass ile diğer yetkililer katıldı.

Michelle Obama yine gelmedi

Bu arada Obama’nın eşi Michelle Obama ise, ev sahibesi Emine Erdoğan’ın Antalya’da bulunması ve G-20 toplantılar dizisi de yapılmasına rağmen Türkiye’ye gelmedi.

Başkan Obama, 2008 yılı sonunda ABD’deki seçim süreci ardından 20 Ocak 2009’de ABD Kongresi’nde yemin ederek görevine başlamıştı. Ardından 2 Nisan 2009’da Avrupa turuna çıkmış ancak Türkiye’ye 6 Nisan 2009’daki gelişinde eşi Michelle Obama yer almamıştı. Obama, bugün sabah ikinci kez Türkiye’ye 6 yıl aradan sonra G-20 davetiyle geldi ancak yine eşi Michelle Obama kendisine eşlik etmedi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG