Erişilebilirlik

Kamyonda Ölen Mültecilerin Sayısı 71'e Çıktı


Avusturya’nın doğusundaki Parndorf kasabası yakınlarında 71 mültecinin bir kamyonda havasızlıktan boğularak ölmesiyle ilgili olarak üç kişi tutuklandı.

Yetkililer, yakalanan üç kişiden ikisinin Bulgar, diğerinin Macar kimliği taşıdığını bildirdi.

Avusturya’nın Macaristan sınırında bulunan kamyonda ölenlerin sayısı başlangıçta 50 olarak açıklanmıştı. Ancak bugün gerçek rakamın 71 olduğu bildirildi. Ölenlerden 59’u erkek, 8’i kadın, 4’ü de çocuk.

Bazı cesetlerin üzerinde Suriye pasaport veya seyahat belgeleri bulundu.

Kamyondaki cesetlerin bulunduğu Periembe günü Avrupalı ve Balkan liderler Viyana’da düzenlenen mülteci zirvesine katıldı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, kamyonda ölü bulunanların Avrupa’nın karşı karşıya kaldığı mülteci krizini anlaması için bir uyarı niteliği taşıdığını söyledi.

Sırbistan ve Makedonya, son aylarda, AB ülkelerine giriş yapmak isteyen onbinlerce mülteci için ana transit yolu oldu.

Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Daciç, zirvede, “Bizden bir eylem planı yapmamız bekleniyor, ama bence önce AB’nin kendi eylem planını hazırlaması lazım,” dedi.

Bakan, “Bu konuda açık ve net konuşmam gerekiyor, ama bütün yükün bizim omuzlarımızda olduğunu anlamanızı istiyorum,” dedi.

Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki de benzeri görüşleri dile getirdi.

Günde 3 bin mültecinin giriş yaptığı Makedonya geçen hafta olağanüstü hal ilan etmişti.

Poposki, “Bugüne kadar bize 90 bin dolar geldi, göçmen akınıyla mücadele bu miktarla mümkün değil, eğer AB bu konuya el atmazsa çözüm beklemek hayal olur,” dedi. AB üyesi Yunanistan ve İtalya ve Makedonya ile Sırbistan, Avrupa’da göçmen krizinin en fazla olumsuz etkileyen ülkeler arasında.

Bu ülkeleri transit olarak kullanan göçmenlerin çoğu da genellikle Almanya ve Avusturya’yı tercih ediyor.

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, beş maddelik bir plan önerdi. Plan bölgede güvenlikli alanlar kurulmasını ve Avrupa’ya kabul edilmeyi bekleyenlerin, başvuruları kabul edilene kadar bu yerlerde yaşamasını öngörüyor. Güvenli bölgeler BM birliklerince korunacak. AB liderlerinin onayına sunulacak plan ayrıca Avrupa’nın dış sınırlarının daha iyi korunmasını ve insan kaçakçılığına karşı eşgüdümlü mücadeleyi hedefliyor.

Almanya bu yıl bitene kadar toplam 750 bin mülteci bekliyor. Mülteci akını Almanya’da aşırı sağcıların liderlik ettiği mülteci karşıtı protestolara neden oluyor.

BM ise tüm ülkelere bu insani krizin çözümü için yardım çağrısında bulunuyor.

Bu yıl 250 bini aşkın mülteci Akdeniz üzerinden Avrupa’ya geçti. Yaklaşık 2 bin 400 göçmen ise bu yolda hayatını kaybetti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG