Erişilebilirlik

Avrupa'da Oy Verme İşlemi Bitti


Türkiye tarihinde ilk kez genel seçimlerde oy kullanan yurtdışındaki Türk vatandaşları için dün son seçim günüydü. Oyların sayımı ise tıpkı Cumhurbaşkanlığı seçiminde olduğu gibi yine Türkiye'de yapılacak. Ancak bu oyların sayımının güvenliği konusunda kuşkular devam ediyor

Türkiye tarihinde ilk kez genel seçimlerde oy kullanan yurtdışındaki Türk vatandaşları için dün son seçim günüydü. Yurt dışında oy verme işlemi başladığında en çok merak edilen sorulardan biri, 2 milyon 8 bin seçmenden ne kadarının sandık başına gideceğiydi. Geçen yıl Cumhurbaşkanlığı seçiminde yurt dışındaki sandıklarda ve gümrüklerde toplam 526 bin oy kullanılmıştı. 25. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimi için sandık başına gidenlerin oranı ise Cumhurbaşkanlığı seçimine kıyasla oldukça yüksek oldu.

1 milyon 400 bin 987 seçmenle Almanya, kuşkusuz Avrupa'daki seçimlerin en fazla odaklanıldığı ülkelerin başını çekti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Almanya’da sadece 111 bin 933 seçmen sandığa gitmiş, katılım oranı, siyasi partileri hayal kırıklığına uğratarak, sadece yüzde 8,15'te kalmıştı. Bu seferki seçimler ise haftalardır Almanya’daki Türklerin en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi. Ülkede 24 gün süren oy verme işleminde 1 milyon 404 bin 987 seçmenden yaklaşık 535 bininin oy kullandığı öğrenildi.
Gümrüklerde verilen yaklaşık 60 bin oy da dahil edildiğinde Almanya'dan oy kullananların sayısı 600 bin sınırına yaklaştı. Böylece katılım Almanya’da yüzde 35’i buldu. Şimdiye dek oylarını kullanamayanlar 7 Haziran tarihine kadar gümrük kapılarında sandık başına gidebilecek.

Almanya’da kullanılan oyların sayımı ise diğer ülkelerde verilen oylarla birlikte tıpkı Cumhurbaşkanlığı seçiminde olduğu gibi yine Türkiye'de yapılacak. Seçmenlerin verdiği oylar geçen günlerde başkonsolosluklarda hazırlanan özel bölümlerde seçim süresince saklandı. Oyların bulunduğu zarf adedi sayılarak tutanak altına alındı, zarflar çuvallara yerleştirildi. Bundan sonraki aşamada ise oy torbaları partilerinin ve Yüksek Seçim Kurulu temsilcilerinin eşliğinde mühürlü çuvallarla önümüzdeki günlerde 3 uçakla Ankara'ya taşınacak. Yurtdışında kullanılan tüm oyların 3 Haziran’da Türkiye’de olması bekleniyor. Ankara‘daki Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu’na getirilecek oylar, 7 Haziran akşamı, tüm yurtta oy verme işleminin tamamlanmasının ardından diğer oylarla eş zamanlı açılarak, Ankara Ticaret Odası binasında sayılacak.

Bugüne kadar kullanılan oyların kayıt alınması konusunda çok ciddi sorunların yaşanmadığı tespit edildi. Ancak bu oyların sayımının güvenliği konusunda kuşkular dillendirildi. Hamburg Hafen Üniversitesi’nden siyasal bilimci Yaşar Aydın, yurt dışında kullanılan oyların kullanıldıkları yerde sayılmadıkları sürece konuyla ilgili endişelerin devam edeceğini, bu nedenle bundan sonraki seçimlerde yurt dışında kullanılacak oyların her gün sayıldıktan sonra partilere göre tasnif edilmesinin tartışmaları ortadan kaldıracağını ve seçmenlere güven vereceğini söylüyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00


STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG