Erişilebilirlik

Son Nazi Subay Gröening'in Davası Başlıyor


1945'de savaş sonrası Auschwitz toplama kampından sağ kurtulan Yahudiler
1945'de savaş sonrası Auschwitz toplama kampından sağ kurtulan Yahudiler

Auschwitz Toplama Kampı'nda 300 bin kişinin öldürülmesinin sorumlularından 93 yaşındaki son Nazi subay Oskar Gröening'in Aşağı Saksonya'nın Lüneburg kentindeki davasına Yahudi kurbanlarının başvurusu üzerine müdahil avukat olarak iki Türk kökenli hukukçu katılıyor

İkinci Dünya Savaşı sırasında Auschwitz toplama kampında görev yapan eski Nazi subayı Oskar Gröening’in 300 bin kişinin katledilmesine ortaklık ettiği gerekçesi ile açılan davası yarın (Salı günü) başlıyor.

Nazi Almanyası döneminde, özellikle 2. Dünya Savaşı’nın son üç yılında yüzbinlerce Yahudi’nin katledildiği Auschwitz-Birkenau Toplama Kampı’nda görevli olan ve bugün 93 yaşındaki Oskar Gröening ‘Nazi rejimine ekonomik destek sunmak ve katliamları desteklemek’ suçlamasıyla yargılanacak.

Mahkeme, Gröening’i 1944 yılında, Auschwitz-Birkenau Kampı’na Macaristan’dan trenlerle gelen 425 bin Yahudi’nin 300 bininin hemen gaz odalarında infaz edilmesine suç ortaklığı yapmakla suçluyor.

Savcı ‘Auschwitz’in Saymanı’ olarak da bilinen Oskar Gröening’in trenlerle getirilen ve gaz odalarında öldürülenlerin üzerlerindeki para ve diğer değerli eşyaları kayıt altına alarak, toplama kampından Berlin’e aktarma görevini üstlendiğini belirtiyor. Ayrıca trenden inen çocuk, yaşlı, hasta ve zayıf olanların doğrudan gaz odalarına yollanmak üzere ayrılmasına aktif olarak katıldığını öne sürüyor.

Savaşın son günlerinde İngiliz ordusu tarafından esir alınan ve bir yıl sonra serbest bırakılan, daha sonra 1963 yılına kadar izini kaybettiren, sonra ise Almanya’da normal bir yaşam sürdüren Gröening’in avukatı suçlamalar hakkında yorum yapmaktan kaçınırken, Gröening Ausschwitz yılları hakkında birçok kez televizyonda konuştu.

Ausschwitz’de gaz odaları ile krematoryumlara tanık olduğunu söyleyen ve yapılanlardan ötürü pişmanlığını dile getiren Gröening, kendisinin hiçbir insanlık suçuna karışmadığını, görevinin sadece bürokratik kapsamlı olduğunu iddia ediyor.

Gröening Der Spiegel dergisine verdiği röportajda ‘Kamptaki rolümü bir çarkın içindeki küçük bir horoz olarak tanımlıyorum’ diyerek kendini savunmuştu.

Kamptan canlı kurtulmayı başaranlardan ve onların akrabalarından 60 kişinin yıllarca süren çabaları ve girişimi ile yaşanan olayların 70 yıl sonrasında başlayan Gröening Davası, Aşağı Saksonya eyaletine bağlı Lüneburg kentinde görülecek.

Davanın kayda değer bir noktası, müdahil avukatlardan ikisinin Almanya’da yetişmiş Türk kökenlilerden olması. Aşırı sağcı terör örgütü NSU Davası’ndan tanınan avukatlar Mehmet Daimagüler’le birlikte müdahil avukatlardan Berlinli Onur Özata, Gröning’in muhtemelen davası görülen son Nazi subayı olacağını ve bu davada avukatlık yapmanın tarihi bir sorumluluk olduğunu belirtiyor.

Onur Özata, Naziler'in Yahudi kurbanlarının kendisine başvurarak bu davada avukatlık görevini üstlenmesini istemelerini kendini onurlandıran bir durum olarak tanımlıyor.

Avukat Onur Özata’ya göre, 93 yaşındaki Gröening’in 300 bin kişinin öldürülmesine suç ortaklığından yargılanmasının sembolik bir anlamı bulunuyor.

‘Auschwitz’in Saymanı’ Gröening’in davası için 27 duruşma günü öngörülüyor. Davanın Ağustos ayında sonuçlanması bekleniyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG