Erişilebilirlik

Fransa’da Tehlikeli ‘Müslüman-Yahudi’ Polemiği


Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, son olaylarla araları gerginleşen Yahudi ve Müslüman cemaat liderlerini Elysee sarayına çağırdı
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, son olaylarla araları gerginleşen Yahudi ve Müslüman cemaat liderlerini Elysee sarayına çağırdı

Charlie Hebdo ve ardından gelen cihatçı saldırıların Fransız toplumunda yarattığı sarsıntının artçı depremleri sürüyor. Fransa’da yaşayan yahudilerin üst kurumu CRIF ile Fransız İslam Konseyi CFCM arasında toplumdaki “cihat/amtisemitizm” ve “islamafobi” tartışmaları alevlenmiş durumda.

Fransız Yahudi Kurumları Konseyi (CRIF) Başkanı Roger Cukierman, “Fransa’daki bütün şiddet saldırıları genç Müslümanlar’dan geliyor” deyince, Fransa İslam Konseyi CRIF’in geleneksel akşam yemeğini boykot etti. Cumhurbaşkanı François Hollande, her iki tarafı da Elysee Sarayı’na çağırarak “birlik çağrısı” yaptı.

CRIF Başkanı Roger Cukierman, Cumhurbaşkanı François Hollande ve çok sayıda politikacının davetli olduğu CRIF’in yıllık gekeneksel akşam yemeği dolayısıyla, sabah Europe 1 Radyosu’na konuk oldu. Charlie Hebdo olayının ardından Yahudiler’e yönelik saldırıların artmasına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Cukierman, “Ülkedeki bütün şiddet olaylarını müslüman gençler yapıyor. Elbette bunlar Fransa’daki Müslümanlar içinde küçük bir azınlık. Ama bu şiddetin en önemli kurbanları yine müslümanların kendisi” dedi.

Fransa’da antisemit olarak bilinen aşırı sağ parti Front National (FN) lideri Marine Le Pen hakkında yöneltilen bir soruya da, Cukierman “Aşırı sağ bir partiye hiçbir zaman oy vermem. Fakat yahudilere saldırılar FN’den gelmiyor, radikal İslamcı çevrelerden geliyor. FN birlikte hareket edilecek bir parti değil. Marine Le Pen şahsi olarak suçlanamaz ama arkasındaki militanları inkarcı, yahudileri süren Vichy Hükümetini ve General Petain’i destekliyorlar” diye konuştu.

İslam Konseyi boykot etti

Yazılı bir açıklama yapan Fransa İslam Konseyi (CFCM) yönetimi, “Bu sözler sorumsuz ve kabul edilemnez” diyerek davetli oldukları CRIF’in akşam yemeğine katılmayacaklarını duyurdu. RTL Radyosu’ndan CFCM’e yanıt veren Cukierman, “Olup bitenlerin ne olduğunu açıkça söylemek ve isimlendirmek lazım. Eğer adını koymazsak hastalığı tedavi edemeyiz” dedi. Cukierman’ın geri adım atmaması üzerine Fransa İslam Konseyi yöneticileri de boykot kararında ısrar ederek CRIF’in yemeğine katılmadı. CFCM Başkanı Dalil Boubaker, “Müslümanlar yeniden hedef alındı. Yeter artık. Bu sözlerin gerçekçi olmadığı ve düşünülmeden sarfedildiği açık” diye konuştu. CFCM yetkilileri de Cukierman’dan özür dilemesini istedi.

Cukierman: ‘Hepimiz aynı gemideyiz’

Gün boyu yaşanan polemiğin gölgesinde başlayan ve Cumhurbaşkanı François Hollande dahil 700 kişinin davet edildiği CRIF’in akşam yemeğinde konuşan Roger Cukierman, sözlerinin yanlış yorumlandığını dile getirdi. Cukierman, “CFCM’in başkanı Dalil Boubaker’i aradım, kendisiyle uzunca konuştum ve yemeğe gelmesi için fikrini değiştirmeye çalıştım. Arap ya da yahudi, hepimiz aynı gemideyiz. Umarım diyalog yeniden, kısa sürede içinde başlar” diye konuştu.

Hollande’dan ‘ırkçılıkla mücadele’ planı

Hollande da konuşmasında, Fransa’daki saldırılardan endişe duyan yahudilere seslenerek, “Yahudiler Fransa’da kendi evlerindeler, Fransa’da asıl antisemitistlerin yeri yoktur” dedi. Nefret içeren ırkçı söylemlere karşı daha etkin önlem alacaklarını belirten Hollande, hükümetin hazırlamakta olduğu ve 18 Mart’ta Bakanlar Kurulu’na sunulacak “ırkçılık ve anti semitizmle mücadele” planını da açıkladı. Hollande, “Yeni düzenlemede bu sözler basın haklarında değil, ceza yasası başlığı altında düzenlenecek. Bu tür nefret suçlarına verilecek cezalar artırılacak. Cihatçılar tarafından gerçekleştirilen bu tür girişimlerle mücadele için adli kurumların ellerini güçlendireceğiz” dedi. Hollande yeni yasanın çıkarılması için muhalefet partilerinin desteğini de alacaklarını belirtti.

Elysee’ye çağırdı

Hollande, itidal çağrılarının yapıldığı geceye rağmen polemiğin dinmemesi üzerine CRIF Başkanı Roger Cukierman ile CFCM’in Başkanı Dalil Boubaker’i Elysee Sarayı’na çağırdı. Hollande, “Şimdi taraflardan beklediğim barış, birlik ve dayanışma mesajı vermeleridir” dedi. Toplantı çıkışında konuşan Boubaker, “Biz bir arada olmayı istiyoruz. Her iki toplumun gençleri de eşit haklara sahip yurttaşlar olduklarını bilmeli. Birbirimize güven ve birlik içinde ırkçılıkla mücadele edebiliriz” dedi. Cukierman da, “İkimiz de aynı gemideyiz. Irkçılığa karşı mücadelemiz aynı. Bu mücadeleyi birlikte yürütüyoruz ama biz Yahudi toıplumu olarak bize yönelik saldırı ve cinayetlerden acı çekiyoruz. Biz yahudi ve müslüman toplumlarının eşit Fransız yurttaşları olarak birlikte yaşamasını diliyoruz” diye konuştu. Her iki toplumun temsilcisi Elysee Sarayı’nın bahçesinde el sıkışarak sembolik bir birlik mesajı da verdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG