Erişilebilirlik

Ebola Kabusu Sona mı Eriyor?


Liberya'da yerel ve yabancı sağlık görevlilerini eğiten Amerikalı askerler
Liberya'da yerel ve yabancı sağlık görevlilerini eğiten Amerikalı askerler

Batı Afrika ülkelerini etkisini sürdüren ölümcül Ebola virüsüne karşı birçok ülkede ilan edilen olağanüstü hal durumu bazı ülkelerden kaldırıldı

Batı Afrika ülkelerini etkisini sürdüren ölümcül Ebola virüsüne karşı birçok ülkede ilan edilen olağanüstü hal durumu bazı ülkelerden kaldırıldı

İlk duyuru Liberya’dan geldi. Liberya Cumhurbaşkanı Ellen Johnson Sirleaf, Ebola nedeniyle ülkede ilan edilen olağanüstü hal durumunun kaldırıldığını bildirdi.

Perşembe günü konuşan Liberya Cumhurbaşkanı Sirleaf, Ebola tehlikesinin hala sürdüğünü ve bazı kısıtlamalara devam edileceğini söyledi.

“Noel’e kadar sıfır Ebola vakası sayısına ulaşmak ulusal hedefimiz. O hedefe ulaşana dek, her türlü önlem ve uygulamayı hayata geçirmeye devam edeceğiz.”

Liberya lideri, pazarların açılmaya başlanacağını, hastalığın az etkili olduğu bölgelerde ise sokağa çıkma yasağının gece yarısından sonra etkili olacağını söyledi. Ebola tehdidinin hala kırsal bölgelerde varlığını sürdürse de büyük tehdidin sona erdiğini vurguladı.

Liberya’da Pazar gününden beri 15 ilçenin 10’nundan hiç yeni Ebola vakası yaşanmadığı da bildirildi.

Ülkede, Ağustos ayından beri olağanüstü hal uygulaması hayata geçirilmişti. Liberya, Sierra Leone ve Gine’nin yanı sıra Batı Afrika’da Ebola salgınından en çok etkilenen ülkeler arasında yer alıyordu.

Yeni tedavi yöntemleri denenecek

Bu arada, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, Ebola’ya karşı üç farklı potansiyel tedavi yönteminin etkinliğini sınamak için Batı Afrika’da klinik testlerin başlatılacağını duyurdu.

Örgüt, deneylere önümüzdeki ay başlamayı ve ilk sonuçları ise Şubat ayı itibarıyla almayı umduklarını bildirdi.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü virüse karşı etkili ilaçları da kapsayan tedavi yönetimiyle ilgili üç farklı organizasyonla işbirliği yapıyor.

Deneyler, İngiltere'deki Oxford Üniversitesi, Fransa Ulusal Sağlık ve Tıp Araştırmaları ve Belçika Antwerp Tropikal Tıp Enstitüsü'nün desteğiyle yapılacak.

Dünya Sağlık Örgütü’nden Çarşamba günü yapılan açıklamaya göre Ebola salgınında bugüne dek kaydedilen 14 bin vakanın 5160’ı ölümle sonuçlandı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG