Erişilebilirlik

Obama’dan Ağ Tarafsızlığına Güçlü Destek


Başkan Barack Obama hafta başında yaptığı açıklamayla internet tarafsızlığına (ağ tarafsızlığı) yönelik tehditlerden endişe duyan çevrelerin rahat bir nefes almasını sağladı

İnternet sağlayıcılarının kamu hizmetleri gibi denetlenmesi gerektiğini söyleyen Obama, tüm içerik sağlayan sayfalara eşit erişimin garantilenmesi gerektiğini söyledi. Bu tavır Cumhuriyetçi Partililer ve telekomünikasyon şirketlerinden tepki aldı.

Ağ tarafsızlığı, Başkan Obama’nın 2008 seçimleri öncesinde sözünü verdiği konulardan biriydi. Ancak Beyaz Saray’ın özerk bir kurum olarak işleyen Federal İletişim Komisyonu’na (FCC) kurumun göreviyle ilgili çağrı yapması çok sık rastlanan bir şey değil.

Açıklama üzerine birçok internet sağlayıcısının hisseleri hızlı biçimde düştü. Bunun nedeni Obama’nın internet sağlayıcılarının daha sıkı denetlenmesi yönündeki çağrısının yanı sıra, aynı zamanda şirketlerin internette sağladıkları içeriğe erişimin hızlandırılması için internet sağlayıcılarına para vermesinin engellenecek olması.

Obama açıklamasında konuyu daha basit biçimde dile getirerek “Basitçe söylemek gerekirse… hiçbir hizmet sağlayıcı ücret ödemediği için internette ‘yavaş şeride’ mahkum edilemez. Bu tür bir denetim internetin eşitlikçi niteliğini bozar ve büyümesini engeller,” diye konuştu.

FCC Başkanı Tom Wheeler’ın önerdiği yeni internet yasası, internet sağlayıcılarının içeriğe erişimi engellemesine yasak getirirken, sağlayıcıların internette hizmet veren şirketlerle karlı olabilecek ticari anlaşmalar yapmasına izin vermesi, dairenin bu durumdan endişeleri ortaya koyan 4 milyon mesaj almasına neden olmuştu.

Wheeler, tüketicilere zarar verebilecek ve ayrıcalık sağlayan anlaşmalarının engelleneceğini söylese de, kamu yararıyla ilgilenen STK’lar yeni kuralların internet trafiğini, “hızlı şerit” ve “yavaş şerit,” olarak ikiye ayıracağıyla ilgili endişelerini ortaya koymuştu.

İnternet sağlayıcıları, Başkan Obama’nın açıklamasına tepki olarak şirketlerle paralı anlaşmalara gitmeyeceklerini, ancak kamu hizmeti gibi denetlenme olasılığına direneceklerini açıkladı.

Tüketici hakları dernekleri yıllardır Federal İletişim Komisyonu’na, interneti “bilgilendirme hizmeti” kategorisinden çıkararak, “telekomünikasyon hizmeti” kategorisine sokması için baskı yapıyor. Telekomünikasyon hizmeti kategorisine girmesi, internet sağlayıcılarının çok daha sıkı denetlenmesi anlamına geliyor. Şirketler konuyu yargıya taşıyacaklarını söylüyor.

FCC Başkanı Wheeler ise İnternet’te zararlı öncelik sağlayacak anlaşmalara karşı olduğunu ancak internet sağlayıcıların daha sıkı denetiminin hukuki soruları gündeme getireceğini söyledi.

Wheeler, İnternette hem kullanıcıları hem de mucitleri korumak için konuya dikkatlice eğilip, ondan sonra eyleme geçilmesi gerektiğini belirtti.

Beyaz Saray FCC’nin özerk bir kurum olarak denetimleri belirleyeceğini söylese de son seçimlerde Kongre’nin iki kanadını da ele geçiren Cumhuriyetçiler konuyla ilgili eleştiri yapmaktan geri kalmadı.

Ağ tarafsızlığını Başkan Obama’nın sağlık reformu olan Obamacare’e benzeten Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz yeni denetlemenin hükümete, internet hizmeti fiyatlarını, sözleşme şartlarını ve ne tür ürün ve hizmetlerin sunulabileceğiyle ilgili karar yetkisi vereceğini söyledi.

İnternet sağlayıcılarının Kongre’de çoğunluğu ele geçirmiş Cumhuriyetçiler’in desteğine güvendiği konuşuluyor.

Obama’nın açıklaması Time Warner Cable hisselerinin günü yüzde 5, Comcast hisselerinin ise yüzde 4 düşüşle kapatmasına neden oldu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG