Erişilebilirlik

Boehner Kongre'yi Acil Oturuma Çağırabilir


Boehner Kongre'yi Acil Oturuma Çağırabilir
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Amerika’nın hava saldırıları IŞİD militanlarını hedef almaya devam ederken Cumhuriyetçi Parti’nin kontrolundaki Temsilciler Meclisi’nin Başkanı John Boehner, askeri güç kullanılmasıyla ilgili kapsamlı bir onay üzerinde çalışmak için Kongre’yi toplamaya hazır olduğunu söyledi

Irak ve Suriye’deki IŞİD unsurları her gün Amerika’nın bombardımanına uğruyor. Ancak Washington, Kongre’nin Kasım ayındaki ara seçimler öncesinde tatile girmesiyle sessizliğe büründü.

Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Başkan Obama’nın IŞİD’e karşı askeri müdahalede bulunma kararı verme yetkisi olduğunu, ancak Kongre’den geniş kapsamlı onay alması gerektiğini söylüyor.

”Başkanın elinde şu anda Kongre onayı yok. Başkan Obama’nın askeri müdahale kararı verme yetkisi olduğunu biliyorum ancak Kongre’nin de onayı olması gerektiğini düşünüyorum.”

Boehner’in bu düşüncesini Senato Dış İlişkiler Komisyonu’ndan Demokrat Senatör Robert Menendez de dile getirdi:

”Irak ve Suriye’deki hedefi belirli ve kısa vadeli hava saldırıları, başkanın, başkomutanlık yetkilerine girer. Ancak askeri müdahale uzun sürerse, ki süreceğini düşünüyorum, Başkan Obama’nın Kongre’den IŞİD’e özel askeri müdahale için izin alması gerekiyor.”

Kongre bu ayın başında Başkan Obama’nın askeri planının tek bir maddesini onayladı. Bu madde, Suriye’deki ılımlı isyancıları silahlandırmak ve eğitmekle ilgili. Obama Yönetimi, Kongre’nin istediğini yapabileceği görüşünde:

”Ne isterseniz yapın, onayı verin. Bunu yapmanız bizi çok sevindirir. Ancak yetkimiz varken elimizin kolumuzun bağlanmasına izin vermeyiz. Ülkemizi korumak için yetkimizi kullanacağız.”

Başkan Obama’nın resmen istemeden Kongre’nin Kasım’daki ara seçimler öncesinde toplanması beklenmiyor. Buarada hava saldırıları sürüyor:

”Fransa’yla birlikte Irak’ta Iraklı güçlere destek amacıyla IŞİD’e karşı 200‘den fazla hava saldırısı gerçekleştirdik. Arap ortaklarımızla birlikte Suriye’de 43 hava saldırısı düzenledik.”

Savunma Bakanı Chuck Hagel, IŞİD’i zayıflatıp çökertme çabalarına katkıda bulunmak isteyen NATO müttefiklerinin sayısının giderek arttığını söylüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG