Erişilebilirlik

AP’nin Sakharov Ödülü Mukwege’nin


Avrupa Parlamentosu'nun 1988'den bu yana verdiği Sakharov Ödülü'nün bu yılki sahibi Kongolu Denis Mukwege ödülünü 26 Kasım'da alacak.
Avrupa Parlamentosu'nun 1988'den bu yana verdiği Sakharov Ödülü'nün bu yılki sahibi Kongolu Denis Mukwege ödülünü 26 Kasım'da alacak.

Avrupa Parlamentosu’nun insan hakları alanında üstün hizmette bulunan isimlere verdiği Sakharov Ödülü’nün bu yılki sahibi Kongolu jinekolog Denis Mukwege oldu

Savaş ortamında kadınlara yönelik cinsel şiddete karşı mücadelesiyle tanınan Kongolu aktivist, insan hakları savunucusu ve jinekolog Denis Mukwege, Avrupa Parlamentosu’nun her yıl insan hakları alanında üstün hizmetlere imza atan isimlere verdiği prestijli Sakharov Ödülü’ne layık görüldü.

Avrupa Parlamentosu’ndaki siyasi grupların liderlerinden oluşan Başkanlar Konferansı’nda, finale kalan diğer isimler olan Azeri insan hakları savunucusu Leyla Yunus ile Ukrayna’daki Avrupa Birliği yanlısı hareket Euromaidan’ı temsilen Mustafa Nayem, Ruslana Lyzhchko, Yelyzaveta Schepetylnykova ve Tetiana Chornovo ile yarışan Mukwege’nin bu yılki ödülü alması oybirliğiyle kararlaştırıldı.

Mukwege, savaş ortamında cinsel şiddete maruz kalan kadınları Bukavu’da kurduğu Panzi isimli hastanede etkili bir şekilde tedavi etmesiyle tanınıyor. Mukwege, 1999’dan bu yana tecavüze uğrayan 40 binden fazla kadını tedavi etti.

Avrupa Parlamentosu üyesi ve Mukwege’nin aday gösterilmesine öncülük eden isimler arasında yer alan Belçikalı liberal parlamenter Louis Michel, “Doktor Mukwege, bir insanlık örneği, yüzyılımızın Afrika ve dünyayı onurlandıran bir şahsiyeti” dedi.

Avrupa Parlamentosu’nun ikinci büyük grubu olan Sosyalistler ve Demokratlar’ın (S&D) Başkanı Gianni Pittella da Mukwege’nin kadın haklarını savunmadaki tutarlılığı, bunu uzun süredir yapması ve tecavüzün bir savaş silahı olduğu yönündeki farkındalığı artırması nedeniyle ödülü hak ettiğini ifade etti.

Geçen yıl Sakharov Ödülü’nü kazanan, bu yıl da Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Malala Yousafzai’ı da Liberal Grup aday göstermişti.

Avrupa Parlamentosu’nun 1988’den bu yana verdiği Sakharov Ödülü’nü alan isimler arasında Güney Afrika Cumhuriyeti’nin efsane ismi Nelson Mandela, Burmalı aktivist Aung San Suu Kyi, eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan yer alıyor. Bu ödülü Türkiye’den alan tek isim ise Leyla Zana oldu.

Mukwege’ye ödülü 26 Kasım’da Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda düzenlenecek bir törenle verilecek.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG