Erişilebilirlik

AP Kararına Türkiye'den Sert Tepki


Avrupa Parlamentosu’nun 1915 Olayları’na ilişkin ‘Türkiye’yi Ermeni soykırımını tanımaya’ davet etmesine yönelik kararı, Türkiye’de büyük bir tepki yarattı. Dışişleri Bakanlığı, bu metni ciddiye almadığını açıklarken, Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, AP’yi iftiracılıkla, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ‘goygoyculukla’ suçladı.

Avrupa Parlamentosu’nun 1915 Olayları’na ilişkin Ermeni Soykırımı’nı tanıma kararı, ardarda gelen açıklamalara bakılırsa Türkiye’de büyük bir sürpriz yaratmadı. Zaten Kazakistan ziyareti öncesi Ankara Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözleri de bu beklentiye işaret ediyordu:

“Türkiye'nin üzerinde soykırım lekesi ve gölgesi söz konusu olamaz. Benim ülkemde vatandaş ve vatandaş olmayan 100 bine yakın Ermeni var. Acaba kendi ülkelerinde kaç Ermeni var? Kendi ülkelerinden kaçıp gelerek bulunan Ermeniler noktasında, bunları 'deport' edebiliriz, etmedik. Biz bunları ülkemizde hala misafir ediyoruz. Bunu gösteren bir ülkeye karşı bu tavrı anlamak mümkün değil. Hangi tür kararı alırsa alsın bir kulağımızdan girer, öbür kulağımızdan çıkar çünkü Türkiye'nin böyle bir vebali, böyle bir suçu kabul etmesi asla mümkün değildir. Bunu herkesin bilmesi lazım.”

Dışişleri Bakanlığı: ‘Tutarsız, tek yanlı, selektif bir karar’

Türkiye’nin hazırlıklı olduğu Avrupa Parlamentosu’nun kararı almasının hemen ardından gelen Dışişleri Bakanlığı açıklamasıyla da göster önüne serildi. Karardan birkaç dakika açıklamasını yayınlayan bakanlık, “Tarihi ve hukuku katleden bu metni kabul edenleri ciddiye almıyoruz” ifadelerini kullandı. Her bakımdan eşine az rastlanır "tutarsızlıktaki" bu metni, “anılan kuruma, ileride hatırlamak istemeyeceği belgeler arasında yerini almak üzere aynen iade ediyoruz” dedi.

AP’nin selektif ve tek yanlı tavrının Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilere çözüm getirmekten uzak olduğunu belirten Dışişleri Bakanlığı, bunun aynı zamanda Avrupa’nın ortak geleceğine katkıyla bağdaşmadığını savundu.

Dışişleri Bakanlığı, açıklamada ayrıca ‘1915 olayları konusunda Türkiye’nin son yıllarda hafıza ödevini layıkıyla yerine getirdiği ortadadır. Ermenistan’ın da en kısa sürede böyle bir olgunluk düzeyine ulaşmasını umut ediyoruz. Avrupa Parlamentosu üyelerinin, 1915 meselesiyle ilgilenmeden önce, kendi tarihleriyle yüzleşmelerinde, özellikle Birinci Dünya Savaşı ve İkinci Dünya Savaşı gibi insanlığın en korkunç felaketindeki rol ve sorumluluklarını hatırlamalarında yarar vardır’ ifadelerine yer verildi.

Volkan Bozkır: ‘Bu karar Türkiye ve Türk milleti için yok hükmünde’

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nun kabul ettiği kararın yok hükmünde olduğunu savundu. AB Bakanı, “Türkiye’nin sergilediği iyi niyete karşılık, AP bu kararıyla tarihi siyasete alet etmiştir. Tarihi ve hukuki gerçeklerle bağdaşmayan bu tür kararların, Türkiye ve Türk milleti için yok hükmünde olduğunu ifade etti. Yüz milyonlarca Avrupalı'yı temsil eden AP başta olmak üzere parlamentoların görevinin tarih yazmak değil, Avrupa’da bugün karşı karşıya olunan sınamalar karşısında gerçekçi ve kalıcı çözümler üretmektir” dedi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nun kabul ettiği kararın yok hükmünde olduğunu savundu. AB Bakanı, ‘Türkiye’nin sergilediği iyi niyete karşılık, AP bu kararıyla tarihi siyasete alet etmiştir. Tarihi ve hukuki gerçeklerle bağdaşmayan bu tür kararların, Türkiye ve Türk milleti için yok hükmünde olduğunu ifade etti. Yüz milyonlarca Avrupalı'yı temsil eden AP başta olmak üzere parlamentoların görevinin tarih yazmak değil, Avrupa’da bugün karşı karşıya olunan sınamalar karşısında gerçekçi ve kalıcı çözümler üretmektir’ dedi.

Bozkır: ‘AP, iftira atıyor’

Avrupa Parlamentosu bugün aldığı kararla geçmişte çekilen acılar arasında seçici bir bakış açısıyla ayrımcılık yaptığını savunan Volkan Bozkır, kararda 1. Dünya Savaşı’nda hayatını kaybeden Türk ve Müslüman halkların uğradığı mezalimin görmezden gelindiğini ve sadece Ermenilerin acılarını öne çıkarıldığını savundu.

Başmüzakereci, ‘Avrupa Parlamentosu’nun kullandığı 'soykırım' ifadesi hukuki bir kavramdır. Hakkında hiçbir mahkeme kararı olmayan 1915 olaylarını soykırım olarak nitelemek, iftiradan öteye geçmemektedir’ dedi.

Akdoğan: ‘AP goygoyculuk yapıyor’

Twitter hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Yalçın Akdoğan Avrupa Parlamentosu'nu sert bir dille tepki gösterdi. Hükümetin etkili ismi Akdoğan "AP kıymet-i harbiyesi olmayan son kararıyla sözünün ağırlığını ortadan kaldırıyor. Goygoyculuk yaparak ciddi konular ele alınamaz" ifadelerini kullandı. Akdoğan şöyle devam etti: "AP'nin bir dirayeti, gücü, vizyonu varsa tarihi safsataları bıraksın günümüzde yaşanan hadislerle ilgili bir tavır takınsın."

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG