Erişilebilirlik

Anılar Demans Hastalığına İyi Geliyor


Amerika’nın Pennsylvania eyaletinde bulunan bir sağlık merkezi, Alzheimer hastalarını “nostaljik yolculuklarla” tedavi etmeyi deniyor

Amerika’nın Pennsylvania eyaletinde bulunan bir sağlık merkezi, Alzheimer hastası Desi Assisse’yi 1940’ların müziği eşliğinde dans ettirerek tedavi etmeyi deniyor. Easton Home adlı sağlık merkezi, demans hastalarını neşelendirmek için mutfak ve oturma odalarını eski günlerdeki gibi tasarladı.

Pennsylvania Üniversitesi’nden Doktor Jason Karlawish, “Anımsama terapisinin faydaları ... gerçeğe bağlı olanların yanı sıra koku alma, görme ve hatta müzik dinlemeye bağlı öğrenilmiş hatıraların beyinde tekrar canlanmasını sağlıyor,” dedi.

Anımsama Terapisi, demans hastası olan Olga Deacon’a yararlı olmuş. Zamanının büyük bir bölümünü mutfakta geçiren Olga Deacon, torununa çocukluk öykülerini anlatıyor. İçinde bulunduğu ortamın Olga’nın hatırlama potansiyelini arttırdığını söyleyen Chris Boyce, “Sadece son iki ay içinde Olga’nın geçmişi hakkında daha önce hiç bilmediğim anılarını öğrendim,” dedi.

Bakıcılar, anımsama tedavisinin Alzheimer veya demans hastalığının seyrini değiştirmeyeceğini ancak hastanın neşelendiği konulara odaklanarak hastanın ruh halini geliştirip yaşam standardını yükseltmeye yaradığını söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG