Erişilebilirlik

Amerika-Küba İlişkileri Gelişecek


Başkan Barack Obama, BM 70. Genel Kurul Toplantıları kapsamında Küba Devlet Başkanı Raul Castro bir ikili görüşme gerçekleştirdi. Amerika ve Küba tarihinde ilk kez, iki ülkenin liderleri Amerikan topraklarında bir araya gelmiş oldu. Görüşme öncesi kameraların karşısına geçip tokalaşan iki liderin arasındaki boy farkıyla ilgili olarak Küba lideri Castro’nun yaptığı şaka gülüşmelere yol açtı.

Amerikan heyetinde Başkan Obama’ya, Dışişleri Bakanı John Kerry, Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, Amerika’nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Samantha Power da eşlik etti. Küba heyetinde ise Dışişleri Bakanı Bruno Rodríguez Parilla ve yardımcıları da yer aldı.

İki lider New York’ta gerçekleştirdikleri görüşmede, Amerika ile Küba arasında ilişkilerin daha da geliştirilmesi konusunda yeni adımlar atma kararı aldı.

‘Saygılı Ve Yapıcı Bir Ortamda Gerçekleşti‘

Beyaz Saray da Başkan Obama ve Küba lideri Raul Castro'nun görüşmesinden sonra bir açıklama yaptı. Beyaz Saray, iki liderin New York’ta gerçekleştirdikleri görüşmede Amerika ve Küba arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi konusunda daha fazla adımlar atılması konusunda uzlaştığını bildirdi.

Küba Dışişleri Bakanı Rodriguez Parilla, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, ‘’Saygılı ve yapıcı bir ortamda gerçekleşti‘’ diye konuştu.

İlişkiler Normalleşiyor

Amerika ve Küba arasındaki ilişkileri normalleştirilmesi için, geçtiğimiz Aralık ayından itibaren diplomatik ilişkilerin başlatılması kararı alan Başkan Obama ile Küba lideri Castro, Nisan ayında Panama’da düzenlenen Latin Amerika zirvesinde ilk kez tanışıp bir araya gelmişlerdi. Son olarak da Papa’nın Küba ve Amerika’ya gerçekleştireceği ziyaret öncesinde de iki lider telefonla konuşmuşlardı.

İlişkilerin normalleştirilmesi konusunda en önemli gelişme iki ülkenin karşılıklı olarak büyükelçiliklerini yeniden açması oldu. Küba'nın Washington'daki Büyükelçiliği'nin Temmuz ayında açılmasının ardından, Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Amerika Büyükelçiliği'nin açılışı için geçtiğimiz ay Küba’ya gitti. Amerikan bayrağı, 1961 yılından beri büyükelçiliğinin açılmasıyla Küba’nın başkenti Havana’da yeniden dalgalanmaya başladı.

Küba’ya Amerikan Yatırımı

Amerika ile Küba arasında yeniden başlayan diplomatik ilişkiler sonrasında en önemli gelişmelerden biri de Eylül ayı başlarında açıklanan kararlar çerçevesinde Amerikan şirketlerinin Küba’ya açılmasının önündeki engellerin kaldırılması oldu. Obama yönetiminin aldığı kararla, Amerikan şirketlerinin Küba’da yatırım yapması, şube açmasının önündeki tüm engeller de kalkmış oldu, Amerikan vatandaşlarına Küba’ya turistik seyahat yapma olanağı tanındı.

‘Ambargoya Son Verilsin’

Küba Devlet Başkanı Raul Castro, önceki gün BM Genel Kurulu'na hitaben yaptığı konuşmada, iki ülke ilişkilerinin normalleşme sürecinin tamamlanması için Amerika’nın Küba'ya uyguladığı ekonomik ve ticari ambargoya son vermesi gerektiğini belirtti. Castro, 1903 yılından bu yana Amerika’nın yönetiminde olan Guantanamo’da bulunan Amerikan askerleri konusunu da konuşmasında dile getirdi, Amerika’nın askerlerini adadan çekmesini istedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG