Erişilebilirlik

Kongre Binası Onarımda


Kongre Binası Onarımda
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Washington’daki Kongre binası, Amerikan demokrasisinin en büyük simgelerinden biri. Binanın kubbesi, restorasyon projesi kapsamında geçtiğimiz Kasım ayından bu yana iskeleyle çevrelenmiş bulunuyor

Amerikan Kongre binasının kubbesi en son 1960 yılında tadilattan geçmişti. O zamandan bu yana yıpranan kubbede binden fazla kırık ve çatlak tespit edildi.

Kubbenin yapımı 1863 yılında tamamlandı. Tarihçi Don Ritchie, kubbenin demir döküm olmasının bir dezavantaj olduğunu söylüyor. Ritchie, “Kubbeye birçok kez yıldırım çarptı. 1863 yılından bu yana, 150 yıldır çok yıprandı. Son zamanlarda tavanda bazı akıntılar meydana geldi. Binanın içinde çok sayıda sanat eseri bulunuyor. Tadilat çalışmalarının amacı çatlakları onarmak, fazla boya katmanlarını çıkarıp yeniden boyamak.” diye konuşuyor.

Eski boya katmanlarını soyma ve astarlama işlemi devam ediyor. Büyük kısmı naylonla kaplı bina ayrıca işçileri hava şartlarından korumak ve rüzgarı kesmek için özel bir kumaşla da kaplanmış.

İnşaatın büyük bölümü, içeride çalışanları rahatsız etmemek için gece saatlerinde sürüyor. Kongre binasını ziyaret eden bazı turistler, görkemli kubbe yerine naylonla kaplı binayı görünce hayal kırıklığına uğruyor.

İnşaata aldırmayan Rick Jones, “Kubbeyi görememek şu anda bizler için can sıkıcı olabilir ancak geleceği düşünmeliyiz. İnsanlar burayı yüzyıllar sonra da ziyaret edecek. Ara sıra böyle bakım-onarım çalışmalarının yapılması gerekiyor. O yüzden hiç de hayal kırıklığına uğramadım.” diyor.

Tadilat projesinin iki yıl sürmesi bekleniyor. Kongre binası, yeni seçilecek başkanın yemin töreninin yapılacağı 2017 yılının Ocak ayına kadar hazır olacak.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG