Erişilebilirlik

Amerikan Ekonomisi Ne Kadar Düzeldi?


Amerikan Ekonomisi Ne Kadar Düzeldi?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Amerika Ticaret Bakanlığı, ekonominin son iki yılın en hızlı büyüme oranını yakaladığını açıkladı. Son üç ayda ekonomi %4,6 oranında büyüdü. Yılın ilk çeyreğinde ekonomi %2 oranında küçülmüştü. Bazı uzmanlar ülke ekonomisinin canlandığı söylerken bazılarına göre bu sonuca varmak için henüz erken

Amerika Ticaret Bakanlığı, ülke ekonomisinin son iki yılın en hızlı büyüme oranını yakaladığını açıkladı. Bakanlığın verilerine göre ekonomi Nisan-Haziran ayını kapsayan üç aylık dönemde yıllık bazda %4,6 oranında büyüdü. Yılın ilk çeyreğinde özellikle kötü geçen kış ayları nedeniyle ülke ekonomisi %2 oranında küçülmüştü. İkinci çeyrekteki yüksek büyüme oranından memnun olanlar ülke ekonomisinin artık tamamen canlandığı söylerken bazıları da henüz bu sonuca varmak için erken olduğunu savunuyor.

Amerikan ekonomisi, kötü geçen kış aylarından sonra canlanmış görünüyor.

Ancak bazı çevreler ikinci çeyrekteki büyümenin fazla abartılmaması gerektiğini düşünüyor. Skype üzerinden konuşan Greg McBride de bu uzmanlardan:

“Çok kötü geçen kış aylarından sonra bir canlılık görmek güzel, ama sevinmek için bunun tekrarlandığını görmemiz lazım.”

Bu yüzden de üçüncü ve dördüncü çeyreğe dair rakamlar büyük önem taşıyor.

Ancak rakamlar düzelse de ekonomistler, yıllık büyüme oranının 2014 yılı için %2,2 civarında kalmasını bekliyor.

Bununla birlikte finans piyasaları hala çok iyimser bir duruş sergiliyor. İkinci çeyrekteki yüksek büyümenin yanısıra tüketici güven endeksinin de son bir yılın en yüksek seviyesine çıkmış olması piyasaları umutlandırıyor. Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü’nden David Stockton da bu görüşte.

David Stockton: “İkinci çeyreğe dair veri, Amerikan ekonomisinin büyüdüğüne işaret ediyor. Özel sektörün de yatırım harcamalarında artışa gitmesi olumlu bir gelişme.”

Artan yatırım harcamaları ve ihracat istihdam piyasasına yarıyor. Geçen yıl istihdam piyasası ılımlı ölçüde büyüse de, ücretlerde artış görülmedi. Ancak Greg McBride bunun da değişeceğini söylüyor:

“2014 yılında beyaz yakalılar daha fazla iş buldu, bu kesimin de aldığı ücretler daha yüksek. Bu güzel bir gelişme. Bu aynı zamanda, ekonomik büyümeden daha istikrarlı bir gelişme.”

Çalışma Bakanlığı 3 Ekim günü istihdam raporunu açıkladığında ekonomistler daha net bir öngörü yapma şansına sahip olacak gibi görünüyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG