Erişilebilirlik

Amerikalılar Terör Tehdidinden Tedirgin


Amerikalılar Terör Tehdidini Ne Kadar Ciddiye Alıyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Washington’da, Şükran Günü bayramını dolayısıyla sakin bir hafta geçmesi bekleniyor. Ancak terör tehdidi, Amerika’nın gündeminden düşmüyor. ABC Haber kanalı ve Washington Post gazetesi tarafından yapılan bir kamuoyu araştırması, Amerikalı seçmenin Paris’teki IŞİD saldırıları sonrasında güvenlik konularına daha fazla öncelik vermeye başladığını ortaya koydu.

Brüksel’den New York’a dünyanın birçok yerinde güvenlik önlemleri arttırılırken, Başkan Barack Obama IŞİD’e karşı üslubunu sertleştirdi: “Onları yok edeceğiz. Bulundukları toprakları geri alacağız. Finansal desteklerini keseceğiz, liderlerinin peşine düşeceğiz, iletişim ağlarını dağıtacağız ve tüm kaynaklarını kurutacağız. En sonunda onları ortadan kaldıracağız.”

Yeni bir ankete göre, Amerikalıların yüzde 28’i önümüzdeki yıl yapılacak başkanlık seçimlerinde öncelikli konunun terör olduğunu düşünürken, yüzde 33’ü ekonomiye odaklanıyor. Ankete katılanların çoğu, Amerika’nın IŞİD’e karşı düzenlediği hava saldırılarının yoğunlaştırılmasına ve bölgedeki kara güçlerinin arttırılmasına destek veriyor.

Donald Trump, “Suriye’den Amerika’ya girişleri tamamen durduramazsak, girişi yapan herkesin kaydını tutacağım” diyor.

Suriyeli mülteci sorunu, seçim kampanyalarının öncelikli konusu haline geldi.

Trump, “Eğer ben kazanırsam, onları geri göndereceğim. Burada kalamazlar” şeklinde konuşuyor.

Hillary Clinton, “Sınırlarımızı kapatırsak, IŞİD ve diğer terör örgütlerine katılımı teşvik etmiş oluruz. Bunu yapamayız” diyor.

Hillary Clinton’ın bu mesajını, tedirgin Amerikan halkını sakinleştirmeye çalışan Obama yönetimi de tekrarlıyor.

Başkan yardımcısı Joe Biden, “Mülteciler, Amerika’ya kabul edilmeden önce 18 ila 24 ay sicil araştırmasından geçiriliyor. Avrupa’ya kolayca girebilen mülteciler, sicil araştırmaları sona erinceye kadar Amerika’ya ayak basamıyor. Bu mültecilerin çoğunun kadınlar, çocuklar, yetimler ve işkence görenler olduğunu hatırlamamız gerek” şeklinde konuşuyor.

Geçen hafta, Temsilciler Meclisi Suriyeli mültecilerin Amerika’ya kabulünü durdurdu. Bu kararın en az bir hafta daha Senato’nun gündemine gelmesi beklenmiyor. Bu arada dünyayı tehdit etmeye devam eden IŞİD’in herhangi bir yeni bir saldırısı, Suriyeli mültecilerin Amerika hayallerini tamamen rafa kaldırabilir.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG