Erişilebilirlik

Amerikalılar Göçmenlik Konusunda Bölündü


Amerikalılar Göçmenlik Konusunda Bölündü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Çocuklar yasal statüleri açıklığa kavuşuncaya kadar Amerika’nın dörtbir yanında yerleştirildikleri tesislerde bekliyor. Amerikalılar ise çocuklar konusunda bölünmüş durumda. Bazıları 'derhal sınırdışı' derken, bazıları çocukların yasal haklarının uygulanmasını destekliyor

Göçmenlik Amerikan politikasında yıllardan beri çok tartışılan bir konu oldu. Ama konuya gösterilen son ilgi farklı. Geçmişte tartışma konusu Amerikan istihdam piyasasını tehdit eden göçmen işçilerken şimdi konu Amerika’ya kendi başlarına gelen kaçak çocuklar. Çocuklar yasal statüleri açıklığa kavuşuncaya kadar Amerika’nın dörtbir yanında yerleştirildikleri tesislerde bekliyor. Amerika’nın Sesi muhabiri Arash Arabasadi Washington çevresinde çocukların yerleştirildiği bölgelerde halkın tepkisini inceledi.

Ülkenin her yerinde Amerikalılar Orta Amerika’dan gelen yoğun çocuk göçmen akınıyla karşı karşıya.

Yasa çocukların mahkeme kararı olmadan sınırdışı edilmesine izin vermiyor. Ancak mahkemeler biriken binlerce dava nedeniyle yavaş ilerliyor.

Amerika Sağlık Bakanlığı, Washington yakınındaki bir tesisi bu çocuklardan bazılarına ayırdı.

Ancak tesisin bulunduğu Prince William ilçesi yerel yöneticisi Corey Stewart durumdan memnun değil: “Federal hükümet bu çocukların bölgemize yerleştirileceğini hiçbir zaman söylemedi. Bulaşıcı hastalık çıkma olasılığından kaygı duyuyoruz.”

Bölge halkı çocuklar konusunda bölünmüş durumda. Yakındaki bir süpermarkette bazıları yerel yöneticinin görüşlerini paylaşıyor.

Michael Oaks, “Bunlar gelmeden önce kimse bize sormadı. İtiraz etmeyebilirdim ama kimse bize birşey söylemedi. Birden ortaya çıktılar. Bir sorun çıksa kim ilgilenecek?” diyor.

Tony ise, “Sanırım hükümetimiz, Demokrat Parti bu çoçukları bize zorladı. Bize sormadan buraya gönderdi,” şeklinde konuşuyor.

Laura Castillo, “Bence daha çok göçmenlik sorununu toplu olarak ele almaktan kaçınmaya çalışıyorlar. Başkan ne isterse yapıyor,” diyor.

Bazıları olaya daha olumlu bakıyor.

Marcus Smith, “Nereden ne şekilde gelirlerse gelsinler bu çocuklarla ilgilenmek zorundayız,” diyor.

Un Lee ise, “Çocuklar karantinaya alınır, sağlık kurumları durumlarıyla ilgilenir ve gerekli önlemleri alırsa bir kaygım olmaz,” şeklinde konuşuyor.

Charise French, “Şimdi artık buradalar. Gelmeleri önlenseydi, tamam harika olurdu. Ama bu çocuklar artık burada ve biz de onlara yardım etmek zorundayız,” şeklinde konuşuyor.

Binlerce çocuk Amerika’dan sığınma hakkı bekliyor. Obama yönetimi bu çocukların geleceğiyle ilgili bir karar vermek zorunda. Yönetimin iki seçeneği var, ya bu çocukları Amerika’ya kabul edecek ya da ülkelerine geri gönderecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG