Erişilebilirlik

Amerikalı Müslümanlar ve Ramazan


Amerikalı Müslümanlar ve Ramazan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

California eyaletinin Orange ilçesinde bulunan İslam Derneği’nde ikindi namazı kılınıyor. Dernek, California’nın güneyindeki çok kültürlü bir semtte, çok kültürlü bir cami.

Ramazan’ın ilk Cumartesi günü camide düzenlenecek etkinlikler için hummalı bir hazırlık sürdürülüyor. Etkinliklere binlerce kişinin katılması bekleniyor.

Komşu caminin imamı Şeyh Mustafa Ömer, Ramazan’ın Müslümanlar’a hem disiplini öğrettiğini, hem de sahip olduğumuz nimetlerin farkına vararak şükretmemizi sağladığını söylüyor: “Bütün gün hiçbir şey yemeden veya su içmeden yaşamak, insana nelerden feragat ettiğini anlaması için yardımcı oluyor. Bu da sahip olduğumuz şeyleri ne kadar hafife aldığımızın farkına varmamızı ve şükretmemizi sağlıyor.”

Cemaat, iftar sonrasındaki yoğun programa hazırlanıyor. Duaa Alwan, Orange İlçesindeki İslam Derneği’nin başkanı.

Alwan, “Orucumuzu bu camide her gün saat 8 civarı hep birlikte açıyoruz. Burada ücretsiz yemek veriyoruz. Herkes buradaki iftar yemeklerine davet ediliyor. Başka din mensubu olan komşularımız ve arkadaşlarımızı da davet ediyoruz” diyor.

Yemeklerini paylaşanlar, yaşadıkları çok kültürlü toplum gibi birbirlerinden çok farklı.

Alwan, “Pakistan ve Hindistan mutfağından yemeklerimiz oluyor. Ortadoğu, İtalya ve hatta Meksika yemekleri yiyoruz. Bu da aslında toplumumuzun çeşitliliğini yansıtıyor” şeklinde konuşuyor.

Yemek sonrası, ibadet devam ediyor.

Nevaz Ahmet, camiye üç yaşındaki kızıyla gelmiş. Ahmet’e göre Ramazan, daha iyi bir yaşam için kararlar alınması gereken bir zaman: “Bu bizim için yeni yıl gibi. Yapmayı istediğimiz şeyler için kendimizi motive edip, azim ve istek topladığımız bir zaman. Biz yaptığımız herşeyi toplum olarak, grup olarak yapmaya devam ediyoruz.

Herkes eski tanıdıklarıyla karşılaşma fırsatı buluyor ve dostluk bağları güçleniyor. Şeyh Mustafa Ömer, küçük değişiklikler olsa da bütün Müslüman aleminin aynı geleneği yaşadığını söylüyor: “İbadet ederken, dostlar ve arkadaşlarla birlikte iyi vakit geçirme fırsatı oluşuyor. Bize sunulan nimetler için de hep birlikte şükrediyoruz.”

Bu bölgedeki Amerikalı Müslümanlar, her yıl Ramazan ayı dörtgözle beklediklerini söylüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG