Erişilebilirlik

Amerika’dan Suruç Saldırısına Tepkiler


Amerika’dan Suruç Saldırısına Tepkiler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:41 0:00

Amerika’dan Suruç Saldırısına Tepkiler

Suruç saldırısı Amerikan yönetimi tarafından güçlü bir dille kınandı.

Saldırıdan saatler sonra gelen ilk açıklama, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price’ın imzasını taşıyordu. Metinde, “Amerika’nın Türkiye Suruç’taki çirkin terörist saldırıyı güçlü biçimde kınadığı, çoğu Kobani’nin yeniden inşa çabalarına yardım etmek için Suruç’a gitmiş olan kurbanların ailelerine başsağlığı dilediği" ifadeleri yer aldı.

Amerika ayrıca Türk hükümeti ve Türk halkıyla dayanışma içinde olduğunu ve ortak terörizm tehdidine karşı Türkiye ve diğer müttefiklerle birlikte çalışma konusundaki sarsılmaz kararlılığını bir kez daha vurguladığını belirtti.

Daha sonra Beyaz Saray’daki günlük olağan basın toplantısı sırasında Suruç’taki saldırı soruldu, Sözcü Josh Earnest’e. Bir kez de Earnest kınadı saldırıyı. Beyaz Saray Sözcüsü, “Türk hükümeti ve halkıyla dayanışma içinde olduğumuzu ve terör tehdidine karşı ortak savaşımızdaki kararlılığımızı tekrarlıyorum” yanıtını verdi.

Beyaz Saray Sözcüsü ayrıca, IŞİD gibi grupların bölgenin istikrarsızlaştırılmasındaki etkisinin farkında olduklarının altını çizdi ve Başkan Barack Obama’nın örgütün bölge istikrarına yönelik eylemleriyle mücadele için kurulan çok uluslu koalisyona bölge ülkelerinden de verilen destekten memnun olduğunu ifade etti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı da Suruç’taki terör saldırısını kınama mesajı yayınladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, yaptığı yazılı açıklamada, “ABD Suruç’ta onlarca sivilin hayatını kaybettiği ve çok daha fazla masum insanın yaralandığı terör saldırısını kınıyor” ifadelerini kullandı.

Kurbanların ailelerinin acılarını paylaştıklarını ve yaralılara acil şifa dilediklerini kaydeden Kirby, “Amerika, terörle mücadelede birlikte çalıştığı, NATO üyesi ve IŞİD’le Mücadele Küresel Koalisyonu’nun ortağı Türkiye’nin yanında olmaya devam edecek” dedi.

BM'den kınama

Bir kınama mesajı da Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon’dan geldi, Genel Sekreter Ban, “Hiçbir gerekçe ve sorun, sivilleri hedef almayı haklı gösteremez” ifadelerini kullandığı kınama mesajında saldırıda yakınlarını kaybedenlere ve Türk hükümeti ve halkına en derin başsağlığı dileklerini iletti. Yaralıların da bir an önce iyileşmesi umudunu paylaştı.

Saldırı, Amerikan basınında da geniş yer buldu ve birinci sayfadan duyurdu önde gelen gazeteler Amerikalı okuyuculara Suruç’ta yaşananları.

Saldırı Amerikan basınında

New York Times gazetesi birinci sayfadan verdiği haberde, Türkiye’nin IŞİD’le mücadelede işbirliği çabalarını son dönemde arttırdığı vurgusu yapıldı. Haberde ayrıca adı açıklanmayan üst düzey Amerikalı bir yetkilinin “Türkler bir gün bu gerçekle yüz yüze kalacaktı” sözlerine yer verildi.

Washington Post gazetesi ise, Suruç saldırısını 2013’te Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 50 kişinin ölümüyle sonuçlanan patlama sonrasında Suriye sınırında yaşanan en kanlı saldırı olarak duyurdu. Suruç’un Suriyeli sığınmacıları barındıran ülkenin en geniş mülteci kampına da ev sahipliği yaptığı belirtildi.

Wall Street Journal gazetesi ise, Türkiye’nin IŞİD’le mücadele kapsamında daha fazla önlem alması, operasyonlar düzenlemesi, sınır geçişlerindeki kontrolları daha da sıkılaştırması gibi son haftalarda giderek artan çabalarına bir yanıt olarak saldırının yapılmış olabileceğini iddia etti. Gazetede, Suriye’nin kuzeyindeki Kürt bölgelerinde kontrolun PKK ile bağlantılı Kürt grupların elinde olmasının, Türkiye’de son iki yıldır devam eden barış sürecini tehdit ettiği belirtildi.

Wall Street, aynı haberin sonunda Suruç saldırısından birkaç saat sonra Adıyaman’da PKK ile çıkan çatışmada bir Türk askerinin şehit olduğu bilgisine de yer verdi.

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG