Erişilebilirlik

Amerika'da Ev Ekonomisi Dersi Yaygınlaşıyor


Amerika'da Ev Ekonomisi Dersi Yaygınlaşıyor
Amerika'da Ev Ekonomisi Dersi Yaygınlaşıyor

Amerika’daki ekonomik kriz sonrasında birçok okulda ev ekonomisi dersi okutulmaya başladı. 13 eyalette ise bu ders zorunlu hale getirildi. Derse kaydolan öğrenciler zaman zaman okul dışına çıkıp, gerçek hayattan da ders alıyor.

Öğrenciler, "Finans Parkları"nda ekonomiyi gerçek hayattaki gibi öğreniyor. Finans Parkı, öğrencilerin derste öğrendiklerini uygulamaya koydukları özel bir tesis.

Alice Reilly, "Bir günlüğüne yetişkin gibi davranıyorlar," diyor.

Alice Reilly Fairfax İlçesi’ ne bağlı devlet okullarının sosyal bilimler koordinatörü. Reilly, “Öğrencilerden 18 kalemlik bir bütçe yapmaları istendi. Bütçe elektrik, su parası, mutfak masrafları, kira, sigorta gibi sıradan bir kişinin aylık giderlerini içerecek,” diyor.

Alışveriş mağazasındaki her dükkan, bütçede yer alan maddeleri temsil ediyor. Öğrencilerin elinde aylık gelirlerini ve kaç kişilik bir aile olduklarını gösteren kartlar oluyor, alışverişlerini ona göre yapıyor, bütçenin dışına çıkmamak için çalışıyorlar.

Alice Reilly öğrencilerin arasında dolaşarak onlara soru soruyor, bilgi veriyor, yol gösteriyor: “Sana en uygun olan neyse onu seçmen gerekiyor. Yaşam durumunu gösteren kartta ne diyor? Ailen kaç kişiden oluşuyor? Üç mü? O zaman Tiguan’ı alabilirsin.

Öğrenciler ellerindeki hisse senetlerinin fiyatlarını da sürekli takip edebiliyor.

Alice Reilly "Hangi hisseler var elinde? Disney hisseleri şimdi 25 Dolar," diye öğrencilere akıl veriyor.

Virginia Eyaletinin Fairfax ilçesindeki FinansParkı geçen yıl açıldı. Bu, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Junior Achievement USA tarafından açılan 15’inci Finans Eğitim Parkı. Kuruluşun amacı gençleri iyi bir ekonomik geleceğe hazırlamak.

Finans Parkı'nın Yöneticisi Ed Grenier, “Ekonomik krizden bu yana ülke çapında finans parklarına olan talep gittikçe artıyor. Şu anda planlama ve inşaat aşamasında olan birkaç tesisimiz var,” diyor.

Ev ekonomisi dersi, Fairfax İlçesine bağlı okulların ders programalarına yeni eklendi.

Alice Reilly, “Bu ders bazı okullarda veriliyordu ancak artık çok daha sistemli bir şekilde okutuluyor ve öğrencilerin bu dersten sonuna kadar yararlanmaları sağlanıyor,” şeklinde konuşuyor.

Fairfax İlçesi’nde 8'nci sınıfta okuyan her öğrenci, bu tesiste yapılan uygulamalı derse katılmak zorunda. 13 yaşındaki Sam bunun kendisine çok şey kattığını söylüyor: "Herşeyin bu kadar pahalı olduğunu bilmiyordum," diyor.

13 yaşındaki Anthony ise öğrendiklerini ailesiyle paylaşmak için sabırsızlanıyor ve şöyle konuşuyor: “Eve gidince aileme uzun bir süre daha çocuk kalmak istediğimi söyleyeceğim.”

Anthony ve diğer öğrenciler için okulda aldıkları ev ekonomisi dersi hayat boyu devam edecek gibi görünüyor.

XS
SM
MD
LG