Erişilebilirlik

Amerika Yolcularına Sıkı Kontrol


Amerika Yolcularına Sıkı Kontrol
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Amerika, Paris’teki terör saldırıları sonrasında daha önce vizesiz giriş hakkı tanıdığı 38 ülkenin vatandaşlarını daha sıkı kontroldan geçirmeye başlayacağını açıkladı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada İç Güvenlik Bakanlığı’nın Amerika’ya vizesiz giriş yapılmasını sağlayan elektronik sisteminde acil olarak değişikliğe gidildiği bildiriliyor. İç Güvenlik Bakanlığı’nın amacı, Amerika’ya gelecek yolcuların Amerika’nın ‘terörist barındıran ülke’ olarak belirlediği yerlere gidip gitmediğini tespit etmek.

Bu önleme ek olarak yolcuların Amerika’ya gelen uçaklara binmeden önce biyometrik taramadan geçirilmesi için pilot programlar başlatılması da sözkonusu. Biyometrik tarama, yolcuların parmak izlerinin alınmasını ve fotoğraflarının çekilmesini öngörüyor.

Amerika’nın vizesiz seyahat ortaklığı yaptığı 38 ülkeden Amerika’ya her yıl 20 milyon yabancı ayak basıyor. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada son yıllarda Amerika’ya gelen yolcuların giderek daha sıkı kontroldan geçirildiği, Paris’teki terör saldırıları ve yabancı teröristlerin oluşturduğu tehdit nedeniyle bu kontrolların daha da sıkılaştırılacağı bildiriliyor.

Beyaz Saray ayrıca yeni güvenlik önlemlerinin Kongre tarafından acil olarak onaylanmasını istiyor. Yeni önlemler arasında yolcuların pasaport bilgilerini doğrulamayan havayollarına 5 bin ila 50 bin dolar para cezası verilmesi de sözkonusu. Amerika ayrıca vize muafiyeti uyguladığı 38 ülkeyle ve uluslararası polis teşkilatı Interpol’le, bu ülkelerden gelebilecek potansiyel teröristler hakkındaki istihbarat paylaşımının arttırılmasını ve kaybolan ya da çalınan seyahat belgelerinin izinin sürülmesini de istiyor.

Alınacak önlemler arasında güvenlik çipli elektronik pasaportların daha hızlı yaygınlaştırılması da var.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Kongre’nin yeni güvenlik önlemlerini yasallaştırmasının yanısıra yıl sonuna kadar Amerika’nın uçuş yasağı koyduğu kişilere silah satışı yapılmasını yasaklayan tasarıyı da onaylaması gerektiğini söyledi.

Temsilciler Meclisi Çoğunluk Lideri Kevin McCarthy, ayrıntıları henüz belli olmasa da Kongre’nin yıl sonuna kadar vizesiz seyahat uygulamasındaki değişiklikleri onaylamayı hedeflediğini belirtti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG