Erişilebilirlik

Amerika'dan Türkiye'ye İki Patriot Bataryası ve 400 Asker


Türkiye NATO ülkeleri tarafından gönderilecek Patriot füzelerini bekliyor.

Suriye’den gelecek tehlikeye karşı ülkenin güney sınırına yerleştirecek hava savunma sisteminin Şubat başına kadar konuşlandırılacağı belirtiliyor.

Bu sabah Patriotlar konusunda en son onay Amerika’dan geldi.

Türkiye’de iki Patriot sisteminin konuşlandırılmasını ve 400 Amerikan askerinin bu kapsamda gönderilmesini sağlayan kararı imzalayan Amerika Savunma Bakanı Leon Panetta, bugün Türkiye’ye kısa süreli bir ziyarette bulundu.

Adana'daki 10. Tanker Üs Komutanlığı'nda konuşlu 39. Ana Jet Üs Komutanlığı yetkilileriyle görüşen Amerikan Savunma Bakanı, yaklaşan Noel öncesinde askerlere moral verdi.

Panetta Amerikan askerlerine, bu operasyon sayesinde Türkiye’nin savunma çabalarına katkıda bulunacaklarını bildirdi. Panetta, ‘Türkiye’ye, Suriye’den gelebilecek tehditlerle başa çıkabilmesi için ihtiyacı olan füze savunma sistemini vererek yardımcı olabiliriz’ dedi.

Amerika Savunma Bakanlığı Sözcüsü George Little, Savunma Bakanı Leon Panetta’nın emri, Afganistan ziyareti dönüşü sürpriz olarak Türkiye’ye uğramadan hemen önce imzaladığını söyledi.

Sözcü Little, Patriot bataryalarının önümüzdeki haftalarda gönderileceğini belirtti ancak Türkiye içinde nereye konuşlandırılacağı konusunda açıklama yapmadı.

Türkiye’ye Almanya ve Hollanda’dan dört Patriot hava savunma sistemi daha gelecek.

Almanya Devlet Bakanı Michael Link’in dün hava savunma sistemlerinin muhtemelen Kahramanmaraş kenti yakınlarında konuşlandırılacağı şeklindeki açıklamasına rağmen bataryaların nereye yerleştirileceği netlik kazanmış değil.

19. Uluslararası Antalya Güvenlik ve İşbirliği Konferansı'na Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Güvenlik İşleri Genel Müdürü Büyükelçi Bülent Meriç, gazetecilerin soruları üzerine “Bu konuda henüz çalışmalar yapılıyor. Kahramanmaraş deniyor, ama kesinleşmiş değil. Askeri makamlarımızla birlikte gereken çalışmaları yapıyoruz” dedi.

Askeri makamların Malatya, Diyarbakır, Mardin, Batman ve Diyarbakır’ın da aralarında bulduğu beş ilde 10 nokta üzerinde durdukları belirtiliyor.

Türkiye’nin Suriye sınırının NATO sınırı olduğunu hatırlatan Meriç, bu bölgede baş gösteren güvenlik açığının bu sayede giderileceğini söyledi.

Uluslararası Güvenlik İşleri Genel Müdürü, “Türkiye'nin güvenliği aynı zamanda NATO'nun güvenliğidir. NATO dayanışması son günlerde daha kuvvetli şekilde ortaya konulmuş vaziyettedir” dedi.

Alaboyun: ‘Patriot sayısı değişebilir’

Aynı toplantıda konuşan NATO Parlamenterler Asamblesi Türk Grubu Başkanı Ali Rıza Alaboyun ise Türkiye'de konuşlandırılacak füze sayısının altı olmayabileceğini vurguladı. Alaboyun, “Füze bataryalarının sayısının 6-8 arasında olacağı söyleniyor. Bu artabilir de azalabilir de. Suriye'deki füze kaynakları dikkate alınarak sayı belirleniyordur,” diye konuştu.

NATO Parlamenterler Asamblesi Türk Grubu Başkanı, Patriotlar’ın Türkiye'de ne kadar kalacağının, Suriye'deki rejime bağlı olduğunun da altını çizdi.

Koru: ‘Patriotlar Suriye krizini çözemez’

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru’nun Antalya’da yaptığı açıklamalar Türkiye’nin Suriye konusundaki pozisyonunu koruduğunun açık kanıtı. Koru, ''Giderek artan istikrarsızlığa, sınırlarımızın ihlal edilmesine ve vatandaşlarımızın tehlike altına atılmasına tepkisiz kalamayız. Suriye rejimi NATO'nun güneydoğu sınır için ciddi bir tehdit haline gelmiştir'' dedi. Dışişleri Bakan Yardımcısı, Patriotlar’ın Suriye’deki krizi çözemeyeceğini de vurguladı.

Koru’ya göre, Türkiye’deki Suriyeli sığımacı sayısı ise 200 bini aştı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG