Erişilebilirlik

Amerika’dan Hava Kirliliği Projesi


Yaşadığınız kentteki hava kirliliğinin ne düzeyde olduğunu bilmek istiyorsanız, bunun cevabını yakında Amerikan büyükelçiliklerinden alabileceksiniz. ABD Dışişleri Bakanlığı yeni bir projeye başlıyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, tüm dünyadaki büyükelçiliklerine hava kirliliğini ölçen cihazlar yerleştirmeyi ve bu cihazlardan elde edilen verileri de bulunduğu ülkelerde halka aktarmayı planlıyor.

Amaç, ülke dışında görev yapan devlet memurlarına sağlıklarını ilgilendiren, hava durumuyla ilgili önemli bilgiler sağlamak. Yetkililer, hava kirliliğini ölçen gözlem cihazlarının çevre duyarlılığını da arttırmasını umuyor.

Program kapsamında, Hindistan, Vietnam ve Moğolistan hava kirliliğinin ölçülüp açıklanacağı ilk ülkeler olacak. Programla ilgili açıklamayı geçtiğimiz günlerde Amerika Çevre Koruma Dairesi (EPA) Başkanı Gina McCarthy yaptı.

Elde edilecek bilginin büyük önem taşıdığına dikkati çeken McCarthy, hava kirliliğinin özellikle yaşlıları tehdit ettiğini belirterek, sağlık için bu tür bilgiye ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Texas’taki Austin Üniversitesi çevre mühendisi Profesör Joshua Apte, dünyanın birçok ülkesinde bu tür bir bilgi bulunmadığını söylüyor. Profesör Apte, bu kapsamlı bilgilendirme çabasının son derece önemli olduğunun altını çiziyor.

Çin’de internete bağlı iki binden fazla hava kirliliği gözlem noktası bulunduğunu belirten Profesör Apte, hemen hemen aynı nüfusa sahip olan Hindistan’da ise bu rakamın 30 civarında olduğunu söylüyor. Profesöre göre Afrika kıtasında bulunan gözlem noktası sayısı ise son derece yetersiz.

Pekin'deki Amerikan Büyükelçiliği binası üzerinde hava kirliliğinin ölçen cihaz
Pekin'deki Amerikan Büyükelçiliği binası üzerinde hava kirliliğinin ölçen cihaz

Programın açılışına katılan Dışişleri Bakanı John Kerry de, hava kirliliği düzeyini bilmenin son derece yararlı olabileceğine dikkati çekti.

Pekin’deki Amerikan Büyükelçiliği’nin projeye birkaç yıl önce başladığını hatırlatan Bakan Kerry, program sayesinde havanın insan sağlığı için ne kadar sakıncalı olduğunu görebildiklerini söyledi. Çinli yetkililerin programdan fazla hoşnut olmadığını da belirten Kerry, ancak zamanla izlenimlerin değişmeye başladığını kaydetti.

Program sayesinde Pekin Valisi’nin hava kirliliğine karşı resmen savaş başlattığını ve belediye başkanının da kirliliği bir ‘ölüm-kalım meselesi’ olarak değerlendirdiğini söyleyen Kerry, Çin parlamentosunun 25 yıl içinde ilk kez çevre yasası hazırladığını da bildirdi.

Çevre Koruma Dairesi EPA Başkanı Gina McCarthy, uzun yıllar önce hava kirliliğinin Amerika’daki kentler için de önemli bir sorun oluşturduğunu ve bazı şehirler için bu sorunun hala devam ettiğini söyledi. Uygulama sayesinde dünyanın farklı kentlerinde hava kirliliğini temizleme ve önlemeye yönelik çalışmaların bu şehirlerdeki belediyelerle paylaşılması planlanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, sadece 2012 yılında hava kirliliğine bağlı nedenler yüzünden hayatını kaybedenlerin sayısı 3 milyon 700 bin kişiyi buldu.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG