Erişilebilirlik

Amerika-Çin İlişkileri Çok Sorunlu


Amerika-Çin İlişkileri Çok Sorunlu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel geçtiğimiz günlerde Çin’i ziyaret etti. Hagel’ın ziyareti iki ülke arasındaki askeri işbirliği çabalarına odaklansa da, Çin’in bölgesel politikalarının iki ülke arasında yarattığı gerginliği de ortaya koydu

Savunma Bakanı Chuck Hagel’ın Çin’e yaptığı ilk ziyaret dostluk mesajlarıyla doluydu. Hagel, Çin’in sahip olduğu tek uçak gemisini ziyaret etti ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile görüştü. İki ülke arasındaki işbirliğine odaklanan görüşmelerde, bölgesel çatışmalar da ele aldı.

Hagel, Çin ve Japonya arasında paylaşılamayan Doğu Çin Denizi’ndeki adaları, Pekin’in geçen yıl hava savunma sahasına dahil ettiğini açıklamasını açıkça eleştirdi.

Hagel: “Her ülkenin hava savunma sahası oluşturma hakkı var. Ancak bunu tek taraflı olarak, hiçbir istişarede bulunmadan yapma hakkı yok. Bu gerginlikleri, yanlış anlamaları körükler ve sonunda tehlikeli bir çatışmaya sürükler.”

Çin Savunma Bakanı General Chang Wanquan, Hagel’ın bu yorumuna karşılık, toprak sorunlarının Çin için çok önemli olduğunu söyledi:

“Bu konuda taviz vermeye niyetimiz yok. En ufak bir ihlale bile izin vermeyiz.”

Çin Ulusal Savunma Üniversitesi’nde konuşan Hagel, anlaşmazlıkları önlemenin yolunun şeffaflıktan geçtiğini söyledi.

Toplantının soru-cevap bölümünde bir Çinli subay Washington’un, Pekin’in askeri yükselişini engellemek için bölgede taraf tuttuğunu ve gerginlikleri körüklediğini öne sürdü. Washington bu iddiayı reddetse de, Brookings Enstitüsü uzmanı Jonathan Pollack, Amerika’nın bölgede sert bir politika izlediğini görüşüne katılıyor:

“Çin, Amerikalı yetkililerden karmaşık bir mesaj alıyor. Washington, bir yandan iki ülkenin askeri güçleri arasında sağlam bir işbirliği geliştirmek istediğini söylerken, diğer yandan Çin’in kesinlikle taviz vermeyeceği alanlarda mevcut tutumunu tekrarlamanın ötesine geçmiyor.”

Uzmanlar, iki ülke arasındaki ilişkilerin son birkaç yılda büyük bir sıçrama yaptığını söylerken, Hagel’ın göreve geldiğinden buyana Çinli meslektaşıyla üç kez görüştüğüne dikkat çekiyor. Uzmanlar Çin ve Amerikan kuvvetlerinin son bir yıl içinde ortak askeri tatbikatlar da gerçekleştirdini hatırlatıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG