Erişilebilirlik

Alışverişte İHA'larla Teslimat


Alışverişte İnsansız Hava Aracıyla Teslimat Dönemi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Amerika’daki en büyük online perakendeci Amazon.com, insansız hava araçlarıyla paket dağıtımı sisteminin patentini aldı. Federal yetkililer, araçların deneme uçuşlarına başlaması için Mart ayında Amazon’a onay verdi. Ancak hava araçlarıyla adrese paket teslimatının yaygınlaşmasına daha epey zaman var gibi görünüyor.

Amerikan Patent Dairesi’ne göre Amazon.com, GPS yani Küresel Konumlandırma Sistemi’ni sadece ülke çapındaki konutlara paket dağıtımında değil, nerede olurlarda olsunlar müşterilere doğrudan teslimat yapmada da kullanacak.

Müşterinin kullandığı akıllı telefonun konumuna odaklanan hava aracı, canlı-cansız hiçbir nesneye çarpmadan ilerliyor. Araç, paketi teslim etmek için inebileceği güvenli alanı tespit ediyor ve teslimatı 30 dakika içinde yapabiliyor.

Federal Havacılık Dairesi’ne göre deneme aşamasındaki hava araçları, güvenlik nedeniyle araçları yönlendiren operatörlerin gözü önünde olmak zorunda. Bu da araçların gideceği mesafeyi kısıtlıyor.

Skype aracılığıyla görüştüğümüz New York’taki Vaughn Havacılık ve Teknoloji Koleji’nden Loretta Alkalay, Amazon’un çözüm alternatifleri geliştirdiğini söyledi “Amazon, sürekli ilerleyen teknolojiden yararlanarak bir çözüm üretecek. Güvenlik sorunlarının bu teknolojinin gelişmesini engelleyeceğini sanmıyorum.”

Amazon henüz hava aracıyla adrese paket tesliminin reklamını yapmaya başlamasa da Alkalay umudunu yitirmiyor: “Yakın gelecekte Amazon’un hava araçlarıyla paket teslimatına başlayacağını düşünüyorum. Afet bölgelerinde, ücra yerlerde bu teknolojinin kullanıldığını gördük. Bu teknolojiye olan talep çok büyük.”

Hava araçlarının canlılarla ya da cansız nesnelerle çarpışması, araçların çalınması ya da tahrip edilmesi olasılığına dair kaygılar sürüyor. Ancak Loretta Alkalay’a göre medya, paketlerin müşterilerin evinin kapısına yapılacağı gibi hatalı bir algı oluştuğunu söylüyor: “Paketler evinizin çatısına bırakılırsa o zaman yaya, araç ve hatta hava trafiğini birbirinden ayırma şansı olur.”

Loretta Alkalay, Amerika’daki konutların halen çatıya teslim için uygun olmadığını, ancak gelecekte inşa edilecek konutların çatılarında hava teslimatı için özel platformlar tasarlanabileceğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG