Erişilebilirlik

Almanya'da Türkler ve Kürtler'den Barış Çağrısı


Son haftalarda hızla gelişen olaylar sonucunda PKK ile ateşkes ve çatışmasızlık döneminin sona ermesine paralel, PKK’nın terör eylemleri ve TSK’nın misilleme operasyonları ile birlikte yeniden ölüm haberleri ve cenazeler, Türkiye’de 1 Kasım’daki seçimin yanısıra gündemi belirleyen konular. Gelişmeler ve artan gerilim 3 milyona yakın Türkiye kökenli göçmenin yaşadığı Almanya’da da endişelere yol açıyor.

Geleneksel yaz sonu basın toplantısında bir soru üzerine konuya değinen Başbakan Angela Merkel, 26 Temmuz’da mevkidaşı Ahmet Davutoğlu’nu telefonla arayarak, barış sürecine dönülmesi yönünde bir çağrı yaptığını hatırlattı ve Kürt sorununun şiddet olmadan çözülebilmesi için tüm imkanların kullanılmasının gerektiğinin altını çizdiğini söyledi. Almanya olarak barış sürecini desteklemeye hazır olduklarını ifade eden Merkel, ‘Gerilimin düşürülmesi için her iki tarafın adım atması gerekiyor‘ dedi.

Öte yandan 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla, Almanya Türk Toplumu ile Almanya Kürt Toplumu ortak bir metinle barış çağrısı yaptı. Son dönemde artan saldırı ve şiddetin Almanya'ya yansıma olasılığını dile getiren açıklamanın özelliği, ilk kez Almanya Türk Toplumu ile Almanya Kürt Toplumu’nun ortak bir açıklamanın altına imza atması. Açıklamada Almanya’da yaşayan Türk ve Kürtlerin Türkiye’deki son gelişmeleri tedirginlike izledikleri, ancak gerilimin Almanya’ya sıçramamasını arzuladıkları belirtiliyor.

'Almanya artık çocuklarımızın, burada yetişen yeni kuşakların vatanıdır‘ denilen açıklamada, ülkede yaşayan Türk ve Kürt kökenlilerin ‚Almanya’daki çoğulcu demokrasinin insan haklarına saygı ve temel özgürlük prensiplerine bağlı kalarak, Türkiye’deki Türk ve Kürt toplumlarına örnek olmaları‘ isteniyor.

Açıklamada 'Politik sorunlar siyaset tarafından çözülmelidir. Ne Türkiye’de ne de Almanya’da şiddet bir çözüm olamaz’ deniliyor. Türkiye kökenli göçmenleri temsil eden birer sivil toplum kuruluşu olarak bu çağrıyı yapma sorumluluğunu taşıdıklarını vurgulayan Almanya Kürt Toplumu Başkanı Ali Ertan Toprak, ortak bildiri ile Türkiye’de son 30 yılda yaşanan şiddetin son bulmasını istediklerini belirtiyor.

Kürtler ile Türklerin birlikte barış içinde yaşamasının mümkün olduğunu belirten Almanya Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu, hedeflerinin Türkiye'de artan şiddetin Almanya'ya yansıma olasılığına da dikkat çekmek olduğunu söylüyor ve ‚Almanya’da yeteri kadar sorumuz var‘ şeklinde görüş belirtiyor.

2. Dünya Savaşı’nın başladığı tarih olan 1 Eylül, dünyanın bir çok ülkesinde ‘Uluslararası Barış Günü’ olarak kutlanıyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG